Aktuál, Aukció

Háromnapos eseménnyel ünnepli a Báv 100 éves aukciós évfordulóját

Ékszerek, órák és numizmatika – 2021. június 22. kedd, 18:00

A BÁV 100 éves aukciós évfordulója alkalmából rendezett háromnapos Centenáriumi árverés az órákkal veszi kezdetét. A közel 80 tétel igazi ritkaságokat vonultat fel, köztük egy rejtélyes órát is, amelynek még megmaradt darabjait a világ nagy múzeumai őrzik. A legendás óra nevét rejtélyes szerkezetéről kapta, amely kívülről úgy tűnik, mintha nem működne. Az 1880 körül készült rafinált zsebóra 240 ezer forintos kikiáltási árával biztosan sok gyűjtő szívét megdobogtatja majd. A különleges szerkezetek sora itt nem ér véget, az ünnepi kollekcióban szerepel többek között a svájci Vacheron Constantin különleges egymutatós, Regulator karórája, amely 3,4 millió forintról várja a liciteket. A Breguet óramárka az évszázadok alatt számos találmányával segítette elő a tengeri navigáció fejlődését. Ezt a hagyományt viszi tovább a Breguet Marine, amely technikai kifinomultságával és elegáns megjelenésével a 21. századi felfedezők karórája. Az aukción olyan különlegességekre is licitálhatnak, mint a Patek Philippe 19. század végén készült arany zsebórája,amely dobozával, és a korabeli megrendelés dokumentumaival együtt igazi óratörténeti ritkaságnak számít. A BÁV-nál korábban rekordot döntő Jaeger-LeCoultre örökmozgó Atmos asztali órája ebből az alkalomból egy exkluzív, lápisz lazuli drágakő-számlapos kiadással kerül aukcióra. Az óraárverés csúcspontja a Rolex Cosmograph Daytona különleges kiadású arany karórája. Az autóversenyzők 9 millió forintról induló időmérője 1963-ban, a híres floridai Daytona versenypályáról kapta a nevét. A hagyományos 24 órás versenyek fődíjaként megnyerhető Rolexet többek között Paul Newman, amerikai színész is birtokolta, akinek Daytonája 17,8 millió dolláros (kb. 5 milliárd forintos) árával tartja a legdrágábban eladott óra rekordját.

A BÁV árveréseinek 100 évét végigkísérték az ékszerek, habár az első, kifejezetten ékszeraukcióra egészen 1981-ig kellett várni. A 40 évvel ezelőtti, 32 tárgyat felsorakoztató szerény aukció után mára már évenként dőlnek meg a több tízmilliós ékszerrekordok. Az ünnepi árverés alkalmából a megszokott nagy márkák és az egyedi, finom kidolgozású ékszerek mellett most is pazar ékszercsodákat vonultatnak fel a BÁV szakértői. Ilyen egy 19. századi, 255 darab, összesen 14 karátnyi briliánssal díszített ún. szerelhető ékszer. A 3,2 millió forintról induló sokoldalú darabot melltűként és függőként is használhatja új tulajdonosa. 

Az egzotikus drágakövek királynője minden bizonnyal a jáde. Ez alkalommal egy különleges, 70 nagyméretű jádekövet és 10 karátnyi briliánst tartalmazó platina ékszerkollekció is aukcióra kerül, amely 2,4 millió forintos kikiáltási árával komoly nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Igazi extravagáns esküvői ajándék lehet az ún. Szerelem-garnitúra, amely szív alakúra csiszolt hatalmas rubinjaival csábít. A piros drágakövek tüzes színét a több mint 900, különböző csiszolású briliáns emeli ki. Az 5 millió forintról induló ékszer akár a befektetők szívét is megdobogtathatja.

A BÁV saját gyűjteményéből egy tenyérnyi nagyságú virágcsokor melltű is kalapács alá kerül. Az 5,5 millió forintos kikiáltási árról induló ékszert 21 karátnyi briliánssal, 8 karátnyi smaragddal, 10 karátnyi rubinnal és további ametisztekkel ékítették. A virág porzói ún. rezgőtűvel készültek, hogy követhessék viselőjük mozgását.

A BÁV 100 éves árveréseinek sorában a valaha volt legdrágább ékszer is kalapács alá kerül.  A  “Creations Boris, Lausanne” brilliáns nyakék kollekcióban a bőkezűen felhasznált 18 karátos arany foglalatok, a több mint 60 karátnyi briliáns a tökéletes ékszerészmunkával párosítva alkotják a tökéletes ékszert. A magyar származású, Svájcban élt ékszerész Creation Boris márkanévvel készített exkluzív ékszereket, vevőköre  a különlegességekre vágyó gyűjtők és a Svájcban gyakran megforduló uralkodócsaládok tagjaiból állt. Egy szokatlan aszimmetrikus mintát választott, amelyben a válogatott, különböző csiszolású trapéz, navett és kerek alakú briliánsok egy tekeredő szalag-virág motívummá fonódnak össze. A mozgalmas, extravagáns készlet 11 millió forintról indulva ostromolja a jelenlegi ékszerrekordot.

Az anyagban egy kifejezetten befektetési célú érmekollekció is helyett kapott. A limitált kiadású, színarany és -ezüst érmék többek között a magyar 1 és 2 forintosnak, vagy a BÁV jelképének számító Milói Vénusz szobornak állítanak emléket. A legdrágább, 1,4 millió forintról induló emlékérem-pár az új-zélandi Maui és a hal legendáját eleveníti fel.

A nap zárótétele egy történelmi kuriózum: kalapács alá kerül a magyar koronázási palást egy töredéke. A palást alapjául szolgáló, arannyal gazdagon hímzett miseruhát Szent István, az első magyar király és Gizella királyné adományozta a Szűz Mária Egyháznak, 1031-ben. Ezt alakították át a 11. században palásttá, amelyet innentől a magyar királyok viseltek a koronázások alkalmával. A palástot az 1849-es forradalom leverése után a többi koronázási jelvénnyel együtt egy ládában elásták. Mivel innen csak évekkel később, igen rossz állapotban került elő, Ferenc József 1867-es koronázása előtt jelentős javításokat kellett elvégezni rajta. A munkával Klein Lujza pesti aranyhímzőt bízták meg, aki segédeivel, közte Szentey Sándorral új életet lehelt a megviselt palástba. Szentey a palást átalakítása során kivett kisméretű arany- és selyemfonállal hímzett és három igazgyönggyel díszített darabot megőrizte, majd halála után családjára hagyta a restaurálás jegyzeteivel együtt. Az aukcióra kerülő palástdarabot az Iparművészeti Múzeum munkatársai határozták meg. Az anyagvizsgálat, a technikai eljárások és a történeti körülmények alapján a töredék eredetiségéhez nem férhet kétség. Ez a darabka történelem 1,8 millió forinttért kerül kalapács alá a BÁV Centenáriumi árverésén

Az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően online is licitálhat, itt jelentkezhet az eseményre.


Ezüst és más műtárgyak – 2021. június 23. szerda, 18:00

Az ünnepi árverés második napján minden műtárgytípusból a legkiemelkedőbbeket választották ki a BÁV szakértői. A sokszínű anyag jól reprezentálja a különböző korszakok, stílusok, anyagok és alkotók végtelen kreativitását. A történeti ezüstanyag sztárja az a 280 ezer forintról induló, a budavári palota készletéből származó ragutál, amelyet I. Ferenc József osztrák császár és magyar király monogramja díszít. A készlet ritkaságát mutatja, hogy eddig csupán egyetlen, szintén a BÁV-nál felbukkant, darabját ismertük. Várhatóan a gyűjtők kedvence lesz egy, a szakirodalom által jól ismert, preparált saslábakon álló ezüst gyertyatartó. Az 1820 körül, Rimaszombaton készült híres darabra 200 ezer forintról lehet licitálni. Érdemes lesz figyelni arra a 450 ezer forintról induló, az 1790-es évekből származó francia XVI. Lajos stílusú boroskancsóra is, amely finom díszítéseivel bármelyik gyűjtemény csúcsdarabja lehet. A gazdag ezüstanyagban található még többek között egy Fabergé úti piperekészletet és egy 19. századi, Szent György és a sárkányt ábrázoló aranyozott ezüst ikont is.

A használati tárgyak közül jelentős nemzetközi érdeklődésre számíthat egy 1,2 millió forintról induló Tiffany-lámpa, vagy az 1900 körül készült és rendkívül ritka Koloman Moser bútorgarnitúra, amelyre 1,8 millió forintról lehet licitálni.

A BÁV már évek óta különleges fegyvertörténeti csemegéket is felvonultat az árverésein. Ez alkalommal egy balkáni elöltöltős puska és egy török ezüst buzogány mellett Szemere Miklós, író és diplomata útipisztolyát is megvásárolhatják. A fegyverek szerelmesének számító Szemere saját lövöldét is alapított Budapesten az 1900-as években. A ma Zila Kávéházként működő épület korábban a társadalmi elit kedvenc találkozóhelye volt, sőt nemzetközi versenyeknek is helyet adott.

Az elmaradhatatlan Zsolnay-kollekció sztárja egy 1909-ben készült, hatalmas, 2,8 millió forintról induló papagájos díszváza lesz. Igazi ritkaságnak számít az a Zsolnay baglyos óra, amelynek formatervét Kapás Nagy Mihály készítette, kivitele azonban eltér a megszokottól, a majolikamáz és a tündöklő eozinmáz bravúros összhatását viseli magán.

A BÁV Aukciósház kiemelt figyelmet szentel a modern magyar kerámia népszerűsítésének. Az utóbbi években egyre keresettebbé váltak többek között Gádor István és Magda, illetve Gorka Géza munkái. A rekordleütések az utóbbi mester lányához, Gorka Lívia nevéhez fűződnek. A centenáriumi anyagban eddig soha nem látott térplasztikái méltó módon képviselik a magyar kerámia megújulását. Galamb című monumentális plasztikája 1,2 millió forintos kikiáltási árával is jól mutatja a legújabb gyűjtői trendeket.

A porcelánoknál szintén múlt és jelen találkozásának lehetünk tanúi. Az anyagban éppúgy szerepel egy antik bécsi empire úticsésze, mint a Hollóházi Porcelángyár Vasarely vagy Szász Endre porcelánképei. A szakértők emellett olyan újdonságokat is beválogattak az ünnepi kollekcióba, mint Balázs Irén organikus motívumokat és struktúrákat feldolgozó textilmunkái.

A jelentős szoboranyagól kiemelkedik Kisfaludi Strobl Zsigmond Finálé című, 1911-ben készült bronzszobra. A műtárgynap fénypontja azonban egy nemzetközi szempontból is kiemelkedő, igazi művészettörténeti ritkaság lesz Camille Claudel A könyörgő (L’Implorant) című szobra. Camille 19 évesen lett a nála 24 évvel idősebb Auguste Rodin tanítványa, majd később szeretője és múzsája, aki számos alkotását inspirálta. A kapcsolat már a kezdetektől egy szerelmi háromszög viszontagságai között vergődött, hiszen Rodin egész életét Rose Beurettel, egy egyszerű varrónővel osztotta meg. A most árverésre kerülő szobor Claudel és Rodin 10 éves viharos kapcsolatának felbomlása után készült, eredetileg Az érett kor című szoborcsoportjának része volt. A megrázó erejű alkotásban Camille térden állva, reménytelenül könyörög szerelmének, akit idősebb társa elragad tőle. Rodin vissza sem tekintve lép tovább, így Camille epekedő kezei már nem érhetik el.  A szerelmi háromszögből és a szoborcsoportból kiváló könyörgő már az elhagyott, önálló nőt és művészt testesíti meg. Bár az elválás megtörtént, Camille érzelmileg soha nem tudta feldolgozni Rodin elvesztését. Rövid művészi életútját elmegyógyintézetbe kerülése szakította félbe, ahol 30 évig, élete végéig élt. Nem érhette meg művészetének elismerését, pedig szobrait ma már a világ legnagyobb gyűjteményei őrzik. A szoborból mindössze 58 példány készült, magyarországi felbukkanása igazi szenzációnak számít.  A 34 millió forintról induló alkotást a Szépművészeti Múzeum kérésére már az árverés előtt levédték, ezért bizonyos, hogy az aukció után valamelyik magyar magán- vagy közgyűjteménybe kerül.

A második nap katalógusa itt érhető el.


Festmények – 2021. június 24. csütörtök, 18:00

A festménynapon jelentős antik kollekció is kalapács alá kerül, ennek kiemelkedő tétele egy 1520 körül készült toszkán festő Madonna ábrázolása. A magyar műtárgypiacon és árveréseken ritkán felbukkanó korú és állapotú reneszánsz kompozíció Szűz Máriát ábrázolja a gyermek Jézussal, a kis Keresztelő Szent Jánossal és Alexandriai Szent Katalinnal egy angyal társaságában.

A magyar mesterek közül Id. Markó Károly 1859 körül készült Romantikus táj című festménye Rút és Boáz történetét dolgozza fel. A 3,6 millió forintról induló alkotás Markó életművének egyik legfontosabb és legtöbbször feldolgozott képtípusához tartozik, amely a műkereskedelemben először 1922-ben, az Ernst-Múzeum árverésén tűnt fel.

A kollekció művészettörténeti szempontból is izgalmas alkotása, Rippl-Rónai József első ismert rajza, amelyet 17 évesen a kor színészideáljáról, Blaha Lujzáról készített. A művész korai szárnypróbálgatásait megörökítő alkotások legtöbbje elveszett, így a rajz felbukkanása igazi kuriózumnak számít a műkereskedelemben. A kutatások azt is feltárták, hogy az akkor gimnazista, rajzolni szerető ifjú valószínűleg Kaposváron láthatta a művésznőt. A „nemzet csalogánya” annyira elvarázsolta Ripplt, hogy az emlékei és a Képes Családi Lapokban megjelent litográfiát alapul véve készítette el a rajzot.

Az árverés másik kiemelkedő alkotása Fényes Adolf Szolnoki utca című festménye, amely a magyar plein-air naturalizmus egyik legszebb alkotása. A 16 millió forintról induló festményt szemlélve érezzük a magyar kisvárosi élet hangulatát és karaktereit, s gyönyörködhetünk a természet folyton változó szépségeiben is.

Az ünnepi árverésen licitálhatnak még Barabás Miklós, Lotz Károly, Feszty Árpád, Patkó Károly, Márffy Ödön, Mattis-Teutsch János, Kádár Béla, Aba-Novák Vilmos festményei mellett többek között Perlrott-Csaba Vilmos párizsi Szajna-partjára, vagy Batthány Gyula 1930-as években festett Két hölgyére is. Az olajképére 14 millió forintos kikiáltási árral indul az aukción.

A jelentős kortárs kollekció csúcspontja minden bizonnyal Orosz Gellért Kozmikus tája lesz. A mozgalmas alkotás Hantai Simon absztrakt művészete előtti tisztelgés.

A festménynapra itt regisztrálhat.