Építészet, Forma, Kiállítás
1 hozzászólás

Három európai múzeum, ami 2021-ben nyitja meg kapuját

2020 a múzeumok, galériák számára is nehéz év volt, a járvány miatt több kulturális intézmény átadása az idei évre csúszott. Idén nyit Párizsban a Francois Pinault-gyűjtemény, a berini Humboldt Forum és az oslói Munch.

Francois Pinaultgyűjtemény, Párizs

Nyitás: 2021. január 23. Ár: 160 millió €

Fotó: Patrick Tournboeuf

A 84 éves milliárdos François Pinault 20 éves álma valósululhat meg idén: januárban nyit kortárs művészeti múzeuma Párizsban. A Louvre és Pompidou Központ között található régi árutőzsde (Bourse de Commerce) teljesen kör alakú épületét a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei szerint alakították át. A külső munkálatok 2020. március 9-én fejeződtek be, ekkor elkezdték az épület körüli területrendezést és a műtárgyak installálását, de a koronavírus miatt szüneteltetni kellett a munkálatokat.
Pinault a világ egyik legjelentősebb műgyűjtője, a legfontosabb 20. századi és kortárs alkotók munkáit felvonultató kollekciója csaknem négyszáz művésztől több mint 10 ezer darabot számlál.

Humboldt Forum, Berlin

Nyitás: 2021 eleje. Ár: 677 millió €

Nyitás: Guiliani von Giese

A pandémiás korlátozások meghiúsították a Huboldt Forum teljes decemberi átadását, így 2021-ben folytatódik az épület részenkénti megnyitása. Az egykori császári palota, majd az NDK-törvényhozás palotának nevezett épület múzeummá alakításának ötlete 2002-ben fogalmazódott meg először. A 2008-ban kiírt tervpályázatot Franco Stella olasz építész nyerte el. Az intézmény az első berlini egyetem alapítója, Wilhelm von Humboldt koncepciójaként számon tartott klasszikus német műveltségeszményből kiindulva a tudományos ismeretek termelésének és terjesztésének tere, a találkozás és véleménycsere fóruma lesz. A negyvenezer négyzetméteres épületben vonták össze a berlini kelet-ázsiai és indiai múzeum egyesítésével létrejött ázsiai múzeum gyűjteményét és a néprajzi múzeum gyűjteményének az Európán kívüli térségekből származó részét, valamint a Humboldt Egyetem könyvtára és a berlini központi tartományi könyvtár tudománytörténeti gyűjteményét.

Munch, Oslo

Nyitás: 2021 nyara. Ár: 310 millió $

Fotó: Guttorm Stilen Johansen

Nyáron nyílik meg a látogatók előtt a világ legnagyobb Edvard Munch-gyűjteményének otthont adó múzeum, a Munch Oslóban. A 13 emeletes, vízparti, 26 000 négyzetméteres, üveg-beton toronyépületet Juan Herreros spanyol építész tervezte. Tizenegy kiállítóterem kalauzol végig a világhírű norvég expresszionista festő pályafutásán. A múzeum törzsanyaga 28 000 festményből, vázlatból, fényképből, szoborból és jegyzetfüzet gyűjteményből áll.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük