Aktuál, Kiállítás
Hozzászólok

Frida Kahlo Budapesten!

Stílusosan a festőnő 111 születésnapján azaz július 6-án nyitották meg Frida Kahlo kiállítását a Magyar Nemzeti Galériában, a látogatók pedig szombattól nézhetik meg a nagyszabású tárlatot.
A kiállítás fő támogatója a GRÁNIT Bank jóvoltából az AXIOART csapata egy exkluzív tárlatvezetésen vehetett részt, ahol megnézhettük a mexikói festő remekműveit, a galéria kiváló művészettörténészeinek köszönhetően pedig egy fantasztikus órát tölthettünk Frida képei között.

A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint magángyűjtők jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezett Budapestre. A vezetésen kiderült, hogy a tárlatot részben az Oroszországban megrendezett futball VB-nek köszönhetjük, ugyanis a vándorkiállítás erdetileg Milánóból Oroszországba utazott volna, de az orosz kiállítást a VB miatt pár hónappal el kellett tolni, így az üres járatban Budapesten landoltak a képek.

A 26 festményből és 9 grafikából álló válogatásba Frida önarcképei mellett az első vászonfestményeinek egyike is bekerült. A szimbolikus tartalommal telített alkotások, legyen szó portréról vagy csendéletről betekintést engednek Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Frida Kahlo: A törött oszlop. Forrás: MNG

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat, Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből saját képe tekintett vissza. A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei a művész belső világának kivetítései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént. Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is. Számos művén felbukkannak Mexikó spanyol hódítást megelőző történetének, régészetének, valamint népi kultúrájának elemei.

Frida Kahlo: A busz (1929). A szerző fotója

A kiállítás nem kronologikusan, hanem 5 szekcióra bontva mutatja be az életművet és egy külön rész a Fridamánia foglalkozik a festő személyét övező, a halála utáni évtizedekben kibontakozó rajongással. Az öt szekció: festői kibontakozás, fájdalom poézise, Frida és Mexikó, Viva la Vida, Frida és Diego.

A szerző fotója

A tárlatot november 4-ig lehet megnézni a Magyar Nemzeti Galériában.

Kurátor: Lantos Adriána

Forrás:
Frida Kahlo – remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük