Aukció
2 hozzászólás

Festmények értékét meghaladó plakátok kerülnek kalapács alá

Immár 29. alkalommal rendez plakátárverést a Pest-Budai Árverezőház. A közel 200 tételből álló aukción dekoratív filmplakátokra, politikai-, zenei-, szocreál-, kiállítási-, mezőgazdasági- és reklámplakátokra licitálhatnak az érdeklődők. A poszterek kiválóan illeszkednek a mai modern lakások és irodák enteriőrjébe. Míg a kivételesen ritka és a festmények értékét is meghaladható plakátok elsősorban a gyűjtők és hosszú távú befektetésben gondolkodók számára lehetnek igazán izgalmasak, addig az elsőrangú válogatásban a megfizethető egyediséget keresők is megtalálhatják a számításaikat.

A régen propaganda célokra, moziba, kiállításra hívogató és nyaralásra csábító grafikák egytől egyig egyedülálló alkotások, melyekből mára csupán néhány példány maradt meg épségben.

Az árverés rögtön egy igazi kuriózummal kezdődik: Manno Miltiades, 1920-as országgyűlési választásokra készített szenzációs műve, a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártjának készült propaganda plakátja, mely valószínűleg nagy mértékben segítette a pártot a többség támogatásának megszerzésében. A plakátot hártyapapírra nyomtatták, sérülékenysége miatt 3-4 darabnál több nem maradt meg ilyen szép állapotban.

Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja – Testvérek! Tartsunk össze!

A Ne ugrálj mozgó villamosra – Baleset érhet tételnek sajnos nem ismerjük az alkotóját.  A plakát dinamizmusa az, ami rögtön megragadja a szemet és szinte érezzük az 1952-es Budapest nyüzsgő, rohanó körúti életét.

Ne ugrálj mozgó villamosra – Baleset érhet

A kereskedelmi plakátok közül érdemes kiemelni a kedves és egyedi hangulatot árasztó Fogadjunk egy Zi-Zi-be (grafikus: Tomaska Irén), a Mikulás vásár (grafikus: Molnárné Seres Júlia) és az ismert Közért reklám: Egyél halat a legjobb falat! (grafikus: Macskássy) tételeket.

A vásárlásra buzdító poszterek segítségével betekintés nyerhetünk a kor trendjeibe, legyen szó selyemről (Ősztől-tavaszig tavasztól-őszig divat a selyem – grafikus: Vértes György), a Fővárosi Mértékutáni Szabóság divatbemutatójáról, a műbőr cipő változatos előnyeiről, vagy arról, hogy hol találjuk meg „A” divatot (Állami Áruház – Ez a Divat – grafikus: Vörösmarty Magda).

A filmplakátokban bővelkedő árverésen igazi kuriózumok is kalapács alá kerülnek. Ilyen például a Felvidéki András által 1979-ben komponált Csillagok Háborúja plakát, mely talán a legritkább és leghíresebb mind közül.

Csillagok háborúja I-II. / Star Wars – Grafikus: Felvidéki András

Az aukcióra bocsátott tételek között feltűnnek ifjúkorunk filmtörténeti sarokpontjai, mint az Ómen, a Halloween (grafikus: Balkay László) vagy a Robotzsaru (grafikus: Helényi Tibor), de a francia és olasz filmművészet szépségei is, mint a Párizsi kaland (grafikus: Zala Tibor), Utazás a világ végére, Julia és a szellemek (grafikus: Ernyei Sándor), Bűntény a via Venetón (grafikus: Simonyi Emőke).

A magyar filmek plakátjai között olyan klasszikusok képviseltetik magukat, mint a Liliomfi (Darvas Iván, Dajka Margit – grafikus: K. Bócz István), A Tizedes meg a többiek (Sinkovics Imre, Darvas Iván, Major Tamás – grafikus: Szilvásy Nándor), Szerelmes biciklisták (Konkoly Gyula), Extázis 7-től 10-igBUÉK (Bujtor István), Omega, Omega, Omega ( Jancsó Miklós).

Az országunkat bemutató és idegenforgalmunkat népszerűsítő grafikák pedig egészen egyedi szemszögből mutatják meg hazánkat: Budapest – Fürdőváros (grafikus: E. Kiss), Nyaraljon, vikendezzen az agárdi I. oszt. Campingben (grafikus: Szűcs Pál), Dunaújváros (grafikus: Szilvásy Nándor), MALÉV – Légijáratok a közelkeletre (grafikus: Máté András).

Az árverésen szereplő művek többsége kiváló magyar művészeink keze munkája: Ágas Ernő, Bakos István, Balkay László, Balla Margit, Balogh István, Bánhegyi Tibor, Bánki László, Bánó Endre, Benkő Sándor, Bottlik József, Czeglédi István, Darvas Árpád, Donáth Gyula, E. Kiss, Éri Jenő Tamás, Ernyei Sándor, Faragó István, Felvidéki András, Gönczi Tibor, Görög Lajos, Gunda Antal, Helényi Tibor, K. Bócz István, Kakasy Éva, Káldor László, Kass János, Kemény György, Koleszár Erzsébet, Konkoly Gyula, Kovács Tibor, Kulinyi István, Lengyel Sándor, Manno Miltiades, Máté András, Mátray László, Merczel Péter, Molnár Ferenc, Molnárné Seres Júlia, Muray Róbert, Müller Ilona, Nyári János, Pál György, Papp Gábor, Pecsenke József, Pozsonyi Zsuzsa, Rényi Katalin, Rezes Molnár Mihály, Sándor Margit, Sántha József, Seres Júlia, Simonyi Emőke, Sinkáné Vigh Katalin, Sinkó Károly, So-Ky (Kemény Éva – Sós László), Somorjai Imre, Szilas Győző, Szilvásy Nándor, Szűcs Pál, Szyksznian Wanda, Tamássy Zoltán, Tomaska Irén, Töreky Ferenc, Varga Győző, Varga István, Vértes György, Vida Győző, Viszt György, Vogel Eric, Vörösmarty Magda, Zala Tibor, Zelenák Crescencia.

A plakátok szeptember 13-ig tekinthetőek meg a Pest-Budai Árverezőházban (1073 Budapest, Erzsébet körút 37. I/11.) hétköznapokon, 10-17 óra között.

Az esemény oldala itt érhető el. Egyéb érdekességekért látogassanak el a Pest-Budai Árverezőház weblapjára és Facebook oldalára.
Az Árverési Feltételek itt érhetőek el.

Adjanak vételi megbízást a 29. Magyar Plakát Levelezési Árverés tételeire.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük