Aukció, Műtárgypiac

Évszázadon keresztül lappangó művek és kiemelkedő kortárs anyag a Virág Judit Galéria téli aukcióin

Idén online, két részletben rendezik meg a Virág Judit Galéria téli aukcióját. December 18-án háború utáni és kortárs művekre, míg december 19-én klasszikus művekre lehet licitálni. Kalapács alá kerül Munkácsy Mihály Naplemente című festménye és Tihanyi Lajos Aktja is, a művek több mint 100 év elteltével csak napjainkban kerültek újra a magyar közönség elé. Az aukciós anyag online, valamint december 17-ig a Virág Judit Galériában is megtekinthető.

A nagy nemzetközi aukciósházak gyakorlata azt mutatja, hogy az online térben kiemeltebb figyelem övezi a tematikus árveréseket, ezért a Virág Judit Galéria egymás követő két nap rendezi meg téli aukcióját. A liciteket a galéria saját online felületén, telefonon és vételi megbízással várják. December 18-án a háború utáni és kortárs művek aukcióján 59 tétel kerül kalapács alá, többek között Reigl Judit, Rozsda Endre, Fiedler Ferenc, Nádler István és Méhes László művei, másnap pedig klasszikus művekre lehet lehet licitálni. 

A téli aukció egyik legnagyobb szenzációja Munkácsy Mihály Naplemente című műve. Az 50 millió forintos kikiáltási árról induló impresszionisztikus tájkép kivételes kvalitásai miatt a Munkácsy-életmű egyik legfontosabb alkotásának tekinthető, azonban több mint 100 évig semmit sem tudtak róla a művészettörténészek, Amerikában lappangott. Egykor a San Fransiscó-i világkiállításon volt látható 500 magyar mű között, a világháború után azonban már nem került haza. A Naplemente bensőséges tájszemlélete miatt az életmű egyik legkülönlegesebb, stíluspalettájának egyik legmesszebbre merészkedő darabja. 

Munkácsy Mihály (1844-1900) : Naplemente, 1873

Szintén több mint 100 évig nem került a magyar közönség elé Tihanyi Lajos Aktja, melynek hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré látható. A 40 millió forintos kikiáltási árról induló alkotás – melynek párdarabja a Nemzeti Galéria gyűjteményében található – várhatóan az idei aukciós szezon egyik legnagyobb meglepetése lesz.  A festmény jelentőségét tovább fokozza, hogy az 1930-as években közvetlen a festőtől vásárolta a korszak legendás hírű filmese, Sir Alexander Korda és azóta is a család birtokában volt. 

Tihanyi Lajos (1885-1938): Akt studium (Akttanulmány, Aktstudie, Akt, Etude de nu, Etude nu, Nude Woman, Nude of a Woman),1917, Hátoldalon: Pöttyös ruhás nő portréja, 1917 előtt

Scheiber Hugó Berlinben alkotta meg nagyváros sorozatának legszebb és legizgalmasabb darabjait. Lüktető, dinamikus alkotásai utánozhatatlan fantáziával mutatják be a nyüzsgő metropolisz mindennapjait. A Világváros (Potsdamer Banhof) Scheiber berlini időszakának egyik legszebb darabja, mely egykor az ismert újságíró és műfordító, Barabás Béla tulajdonában volt. A műért 30 millió forintért indulnak a licitek az árverésen. 

Scheiber Hugó (1873-1950): Világváros (Potsdamer Bahnhof), 1926 körül

A klasszikus aukció kiemelt tételei közé tartozik a hazai szakmai körökben is csak kevésbé ismert magyar kubizmus egyik különleges darabja, Szobotka Imre Fekvő alakja, amit az utóbbi 40 évben szintén a keresett művek között tartottak számon. December 19-én várhatóan izgalmas licitharc fog kibontakozni Vaszary János Reggelizőasztal című csendéletéért, ami a festőművész expresszív korszakának egyik első, egyben kulcsdarabja, és Aba-Novák Vilmos Székely falu (Tótfalu) című tempera-technikával készült tájképéért is. 

Szobotka Imre (1890-1961): Fekvő alak, 1912-1914 körül

A december 18-i háború utáni és kortárs művek aukcióján legmagasabb kikiáltási árról, 10 millió forintról Reigl Judit Folyamat című műve indul. Az idén elhunyt festőművész alkotásai a világ legnagyobb modern közgyűjteményeiben foglalnak helyet, a nemzetközi aukciókon pedig eladási rekordokat döntenek. Reigl 1973 és 1980 között a Folyamat képcikluson dolgozott – később teljes munkásságát is e gyűjtőfogalom alá vonta -, a képen az anyag és hordozó viselkedésén, a különféle faktúrák tulajdonságainak kiaknázásán túl, maga az alkotás folyamata került a középpontba. 

Reigl Judit (1923-): Folyamat, 1974

Rozsda Endre Danse de la guerre, vagyis Háborús tánc című festménye munkássága egy különleges időszakában keletkezett Párizsban, amikor a festő elindult a szürrealista stílus felfedezésének irányába. Festői nyelvezete ekkor egymást követő kísérletekből és azok kidolgozásából állt össze. A körülötte zajló háborús események hatására megjelenik művein a befelé fordulás, az emberi természet vizsgálata, a szabadságvágy, illetve a kutatás, mint az életének egy alapvető mozgatórugója.

Rozsda Endre (1913-1999): Danse de la Guerre, 1942

Lakner László néhány évig tartó szürnaturalista időszakának egyik izgalmas darabja a Konyhai csendélet, mely a téma barokk változatát eleveníti fel. Az illuziókeltés megteremtését Lakner nem a technika és perspektíva tökélyre fejlesztésével, hanem épp ellenkezőleg, roncsolással, karcolással, kitörléssel, valódi káposztalevelek felhasználásával éri el. Méhes László Vadászlak című festménye szintén az életmű szürnaturalista időszakában született. Az összetett jelentésrétegekből dolgozó kép ironikus hangvételű kritikaként, a kádári jólét felszínességének hangsúlyozásaként és az érintetlen vidék autentikusságának megkérdőjelezéseként is értelmezhető.

Nádler István több műve is kalapács alá kerül az aukción. Hetvenes években készült alkotásainak két főszereplője az ún. csavart- és a plasztikus-átló, a Budapest Műhely egyik alapító tagjaként ugyanis ő is módszeresen kutatta a formák és színek kapcsolatait. 7,5 millió forintról induló Csavarás című festményének motívuma Rubik Ernő kígyójátékához hasonlít. 7 millió forintnál kezdődnek a licitek Fekete (Black) című monumentális festményéért, amely egyedülálló darabja a művész önreflektív, kilencvenes évekbeli alkotásainak.

Nádler István (1938-): Csavarás, 1976

A Franciaországban világhírűvé vált Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) kalapács alá kerülő Cím nélküli, kavargó színekből összeálló festménye kiválóan tárja fel a művész sajátos személetmódját és technikai találékonyságát, amelyben egyértelműen felsejlik Jackson Pollock közvetlen hatása is. Nem véletlen, hogy ő volt az egyetlen európai festő, akit 2012-ben New Yorkban, a Pollock születésének 100. évfordulójára nyitott nagyszabású tárlaton kiállították.

Fiedler Ferenc (1921-2001): Cím nélkül, 1964
 

A 193 tételből álló aukciós anyag – a járványügyi szabályok betartása mellett – személyesen december 1. és 17. között tekinthető meg a Virág Judit Galériában, de az árverés katalógusa és virtuális túrája online is elérhető. Az árverések a galéria saját online felületén lesznek követhetők. 

A teljes katalógus megtekinthető itt és itt.
Regisztráció az árverésre: https://www.viragjuditgaleria.com/hu/log-on