Aktuál, Aukció

Elindult 32. Plakátaukciónk!

Ha Öné lehet az eredeti, miért érné be kevesebbel? Dekorálja otthonát kultfilmek posztereivel!

Célunk, hogy a gyűjtők mellett a lakásukat dekorálni vágyók is érdekes poszterekre licitálhassanak az árverésen, ezért a 32. plakátaukciónkon újabb 132 izgalmas és egyedi alkotást válogattunk össze Önöknek. A plakátok alternatívát kínálnak a jó befektetést és megfizethető egyediséget keresőknek.

A bolygó neve: Halál (eredeti cím: Aliens) 1986-ban bemutatott amerikai akcióhorror, Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál (1979) című filmjének folytatása. James Cameron alkotása nagyobb sikernek bizonyult, mint az első rész, ráadásul számos rajongó és kritikus szerint jobb is lett annál.
57 év telt el azóta, hogy a Nostromo űrhajó legénységét egy ismeretlen földönkívüli lény elpusztította, ám Ellen Ripley hadnagynak végül sikerült kilöknie az Idegent a világűrbe. Ripley mentőkabinját a több évtizedes kozmikus sodródás után megtalálják, ám a Földön hitetlenkedve fogadják történetét a félelmetes lényről, amelynek testében vér helyett sav folyik. A hitetlenség fő oka, hogy a bolygón, amelyen valaha a Nostromo a titokzatos tojásokat találta, már évek óta emberi kolónia található, s a telepesek addig semmilyen nyomát nem találták idegen lények jelenlétének. Hamarosan azonban megszakad a kapcsolat a kolóniával. A Mercze Péter tervezte plakát kikiáltási ára 30 ezer forint.

James Cameron másik kultfilmjének plakátja is szerepel az árverési anyagban. A Terminátor – A halálosztó (The Terminator) című filmet 1984-ben mutatták be, Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, és Michael Biehn főszereplésével. Egy ijesztően közeli jövőben a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek fellázadnak és az emberiség elpusztítására törekednek. Újabb és újabb harci robotokat fejleszt ki a Skynet nevű szuperszámítógép, hogy megnyerhesse a háborút. Vannak köztük emberszerűek, olyanok, mint egy kísérteties krómozott csontváz, kiborgok élő hússal és szövetekkel és óriási lánctalpas tankok is…

Az anyagból érdemes kiemelni Beverly Hills-i zsaru 1. és 2. plakátját. Axel Foley olyan rendőr, aki mindig bajba keveredik. Különösen akkor, amikor nem tudja megtagadni természetét és a detroiti rendőrségen állandóan összetűzésbe kerül a főnökével. A főnök legfőbb gondja Foley-val kapcsolatban az, hogy a zsaru szinte soha sem tartja magát a kiadott utasításokhoz, hanem sokkal inkább a saját elképzelései szerint végzi dolgát. Igaz, így is sikeresen! Egy napon megölik az egyik legrégebbi barátját a Los Angeles-i Beverly Hillsben. Foley pedig nem tehet mást, odarepül és elkezdi a nyomozást.

A magyar filmplakátok közül érdemes kiemelni az Egészséges erotika plakátját. A szocializmus nevetséges anomáliájának paródiája Tímár Péter, a Csinibaba rendezőjének filmje. A ládaüzemben dolgozó nők hol összeszögelik, hol szétszedik az eladhatatlan faládákat. Monoton, unalmas munka, melyet nemcsak a dolgozó nők, de a vezetők is unnak. Az üzlet fellendítése érdekében a lopott benzint tároló tűzoltó rejtett kamerát szerel fel a női öltözőbe, és a környék vezetői ládavásárlás fejébe kukkolhatják az öltöző-vetkőző nőket. Az asszonyok végül egy ünnepnapi vacsorán fedezik fel a kamerát. Túszokat ejtenek és elbarikádozzák magukat a gyárban. Ám a férfiak is azonnal megindulnak…
Tímár Péter kacagtató vígjátéka, mely az 1986-os magyar filmszemle rendezői és operatőri díja mellet a Magyar Filmkritikusok rendező díját is elnyerte. A Dékány által tervezett poszter kikiáltási ára 30 ezer forint.

Szintén Merczel Péter tervezte A legényanya plakátját is. A Garas Dezső által rendezett film egy Isten háta mögötti kis faluban, Rátóton zajlik. Rendkívüli esemény történik a faluban: Rozi, nemrég született kisfiának a Józsi nevet adta, szakítva azzal a szokással, hogy a faluban minden férfit – a tanácselnök után – Bélának hívnak. Józsi felnő, akár a többi gyerek, de mindig kilóg a sorból. Hosszú ideig nem érdeklik a lányok, majd mikor összejön Ágikával, csodálatos módon ő marad terhes. De vajon a falunak szüksége van-e csodára?

Az aukció teljes katalógusa érhető el itt.

Online licitjüket 2021. február 23-án este 7 óráig adhatják le a www.axioart.com weboldalon.