Aktuál, Kiállítás
1 hozzászólás

“Egy általános műveltséget adó, tágító programsorozattal szeretnénk segíteni a látogatókat”

A régi Antik Enteriőr Kiállítások mintájára tavaly megrendezett I. Antik and Art Régiség és Kortárs Művészeti Vásár nagy sikert aratott a szakma és a látogatók körében. A március 5. és 8. között megrendezésre kerülő vásár 50 kiállítóval, érdekes előadásokkal, sok izgalmas műtárggyal és egy jótékonysági online aukcióval várja a látogatókat.

A II. Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár szakmai programjairól Serfőző Krisztinával beszélgettünk.

A látogatottsági és eladási adatok alapján a tavalyi vásárt eredményesen zártátok. Mikor éreztétek azt, hogy az Art and Antique rendezvény megérdemli a folytatást?

S.K.: A galériák már a nyitónapot nagyon komoly eladásokkal zárták, így már az első napon éreztük, hogy 2020-ban is meg fogjuk rendezni a vásárt. Az értékesített műtárgyak száma és értéke azt mutatta, hogy ennek a rendezvénynek van helye és jövője a hazai piacon.

Miért tartod jelentősnek Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásárt a hazai palettán?

S.K.: Magyarországon az Art and Antique rendezvény hiánypótló. Tíz év kihagyás után tavaly élesztettük újjá az eseményt a nagysikerű Antik Enterőr kiállítás mintájára. A tavalyi indulásnál rögtön éreztük, hogy ez egy sikersztori lesz. Az idei rendezvény kiállítói helyei nagyon gyorsan beteltek. Míg tavaly inkább a klasszikus galériák képviseltették magukat, addig idén szép számmal lesznek kortárs galériák is a kiállítók között.

Hány kiállítója lesz a rendezvénynek?

S.K.: 50 kiállítója lesz a rendezvénynek a teljes listát az Art an Atique weblapján lehet megtekinteni. Idén a Millenáris felső szintjén is lesznek kiállítók és sokkal szélesebb spektrum képviselteti magát.

Hogyan zajlott az előadások megszervezése?

S.K.: Az előadások témáját a szakemberekkel megpróbáltuk úgy kidolgozni, hogy az átlag látogató számára is izgalmasak legyenek. A BÁV idén ünnepli árveréseinek 100. évfordulóját, ezért számos programelemben szerepelnek majd. A BÁV Aukciósház vezetője, Tűzkő Péter előadásában az elmúlt 100 év aukciós érdekességeit gyűjtötte össze, illetve BÁV100 Árverések története és Áverések 100 éve címmel megrendezésre kerül egy panelbeszélgetés.
Különösen érdekes lesz az a kerekasztal beszélgetés, ami abban segít eligazodni, hogy kortárs, modern vagy klasszikus műtárgyakat vásároljunk.

Milyen előadásokat, programokat emelnél még ki?

S.K.: Az előadásoknál az volt a fő szempont, hogy egy általános műveltséget adó, tágító programsorozattal segítsük azokat a látogatókat, akik még nem kifinomult gyűjtők. A 3000 Ft-os napi belépővel nemcsak a vásárt lehet megtekinteni, hanem az előadásokon is részt lehet venni. Zárójelben jegyezném meg, hogy ez egyáltalán nem csekélység, ha ugyanezeket az előadásokat egy szakmai konferencia keretén belül adnák elő súlyos tízezreket kéne érte fizetni.

Figyelemre méltó lesz az a panel beszélgetést, aminek Bánó András lesz a moderátora. Bánó beszélgetőtársai Antal Péter műgyűjtő, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosa, Barki Gergely művészettörténész-képvadász és Makláry Kálmán galériatulajdonos lesznek. Nagyon érdekfeszítőnek ígérkezik a Gyémánton túl! Kis ékszerekről hosszú távlatokban! című beszélgetés, Ébli Gábor fotógyűjtés témájú előadása és Jankó Judit Coaching a művészet segítségével című előadása.

Készülünk egy olyan előadással is, amiben 10 galéria 10 percben mutatja be standja legizgalmasabb műtárgyát vagy műalkotását. Illetve Antalffy Péter művészettörténész tart majd tárlatvezetéseket.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük