Kortárs

Breaking news: ezentúl a világ legismertebb galériája képviseli Hantai Simont

Az ArtNews tegnap kürtölte világgá, hogy új névvel gazdagodott a világ első számúnak tekintett galériája, a Gagosian művészköre: a tekintélyes névsorba felkerült a magyar származású Hantai Simon is.

Larry Gagosian (74) 1980-ban Los Angelesben nyitotta meg első galériáját, New York-ban öt évvel később vetette meg a lábát, hogy aztán a következő évtizedekben a világ első számú kortárs galeristájává nője ki magát. Jelenleg három kontinens tíz városában már tizennyolc galériában mutatja be az általa – nem feltétlenül kizárólagos joggal – képviselt több mint kétszáz művész alkotásait, akik között a klasszikus modernek legnagyobb mesterei mellett olyan kortárs sztárokat találunk, mint Georg Baselitz, Damien Hirst, Jeff Koons, Anselm Kiefer, Ed Ruscha vagy Jeff Wall. Kiállításai sokszor vetekednek a legnagyobb múzeumokéval, melyek egyenrangú partnerként működnek együtt vele.

Hantai Simon. Fotó: Edouard Boubat, a Gagosian jóvoltából

 világ vezető galériái között nemcsak a legkeresettebb élő művészek képviseleti jogáért folyik kiélezett küzdelem, hanem a már lezárt életművű alkotók hagyatékának kezeléséért is. Gagosiannak most sikerült elnyernie a Hantai-hagyaték képviseletét; amiért vélhetően több más, Hantainak korábban kiállítást rendező neves galéria, így a New York-i Kasmin, a londoni és New York-i Timothy Taylor is versenyben volt. Az a tény, hogy Gagosian „ráhajtott” Hantaira, azt jelenti, hogy a veterán galerista még nagyon komoly potenciált lát a 27 éves korától Franciaországban élt és ott az absztrakt festészet jelentős mesterévé vált Hantaiban, hiszen a 4,4 millió eurós rekordár, amit Hantai egy 1960-as festménye három évvel ezelőtt ért el, messze nem számít még kiemelkedőnek az általa képviselt művészek között.

A Hantai Simon árrekordját tartó  M.A.4 (Mariale) című festmény (1960, olaj, vászon, 226 x 207 cm), a Sotheby’s jóvoltából

Az ArtNews írása megjegyzi, hogy Hantai nagy népszerűségnek örvend Franciaországban – amit 1982-ben a velencei biennálén is képviselt, s ahol legutóbb a párizsi Pompidou Központban volt nagyszabású retrospektív tárlata 2013-ban – a világ más részein azonban még nem érte el az ismertség és népszerűség hasonló fokát. A világ valamennyi jelentős műkereskedelmi központjában galériával jelenlévő Gagosian helyzeti előnyét kihasználva nyilván azon dolgozik majd, hogy ez a helyzet mihamarabb megváltozzon. Új művésze első szóló show-ját ezzel együtt „hazai pályán”, azaz Franciaországban, a Párizs elővárosában, Le Bourget-ben lévő galériájában rendezi meg október 13. és 2020. március 14. között. Az 1969-97 között készült fekete-fehér festményeket és nyomatokat felvonultató tárlaton több olyan alkotás is szerepel majd, amit a művész nagymonográfiáját is megjelentető és munkáit Budapesten is rendszeresen bemutató Kálmán Makláry Fine Arts kölcsönöz a tárlatra.  A párizsi bemutatóval párhuzamosan Makláry is nyit egy kiállítást a Falk Miksa utcában, ahol Hantai művei együtt szerepelnek majd az ugyancsak Franciaországból indulva világkarriert befutott Reigl Judit munkáival.

A cikk 2019. 09.11-én jelent meg az artportal.hu-n, az írást változtatás nélkül közöljük.