Portré, Vélemény
Hozzászólok

A dinó és az aranyhalacska

Magyar művészeti projektek az Abu Dhabi Art Fair-en

Hogyan kerül egy hatalmasás ásványvizes palackokból készült dinoszaurusz szobor Abu Dhabiba, az ott évente megrendezett nemzetközi kortárs művészeti vásárra? Sőt, mit keresnek magyar grafikusok mese illusztrációi ugyanott? A válasz röviden: Hybrid Art Management. A magyar művészet management társaság évek óta szervez különböző kiállításokat, vizuális művészeti vagy éppen dizájn projekteket az öbölmenti országok művészeivel, galeristáival együttműködésben. 
Idén az Abu Dhabi illetőségű Etihad Galllery-vel közösen gondoltak egyet, és ásványvizes palackokból magyar, emirátusi, lengyel szobrászok segítségével hatalmas dinoszaurusz szobrot készítettek Pannonhalmán, amelyet  az alkotás helyszínen kívül bemutattak Budapesten a Duna korzón, majd konténerbe pakolták, és átszállították Abu Dhabiba. Bár a behajózás kicsit a Jurassic Park idevonatkozó jelenetét idézte, a palack-dínó mégsem keltett hatalmas riadalmat, sőt a művészeti vásár egyik kedvence lett … kevesen mentek el előtte úgy, hogy ne készült volna egy – egy mosolygós szelfi.
A dínó project ötletét egyébként a környezet tudatos gondolatok ösztönözték: Pannonhalmán palackozzák a Vis Vitalist, az apátság ásványvizét, amelynek kiürült palackjai váltak a környezettudatosság jegyében alapanyaggá. A közel 4000 összepréselt palackból és a kupakból álló dínó:egyik lábával egy műanyag palackra tapos, ezzel is utalva arra, hogy az üres flakonokat összepréselve lehet a leghatékonyabban gyűjteni. Egy eldobott PET palack ugyanis a legfrissebb kutatások szerint magától legkevesebb 450 év alatt bomlik le a természetben.
A vásár egyik másik standján az Abu Dhabi uralkodó család által alapított Fatima Bint Hazza Cultural Foundation elnevezésű szervezet standján magyar grafikusok meseillusztrációit csodálhatta a közönség. A kiállítás egy grafikai pályázat alkotásaiból jött létre amelynek keretében magyar művészek arab meséket, arab művészek pedig magyar meséket illusztráltak. Izgalmas kulturális kaland,  hogyan képzelik el teljesen más vizuális gyökerekből építkező művészek egymás mesevilágát, hogyan lépnek be a sztereotípiákon túli fantázia birodalmába, ahol szabadon alkothatnak saját motívumokat. A magyar grafikusok az arab világban népszerű Badiha című mesét amelyben fontos szerepet kap egy – az európai mesékből is jól ismert aranyhalacska. 
Az Abu Dhabi Art Fair bár nem tartozik a legnagyobbak közé, mégis a köze- kelet  egyik legrangosabb nemzetközi művészeti vására, amelyet idén 2016 november 15-19. Között rendeztek meg. A látogatók izgalmas, kifinomult alkotásokkal találkozhattak: néhány Picasso, Dubuffet, Basquiat alkotás mellett bőven képviseltette magát az ázsiai kortárs művészet krémje. Mindig érdekes figyelni egy-egy nemzetközi vásáron, hogyan hangolódnak rá az egyes galériák a helyi kulturális elvárásokra, ízlésvilágra párhuzamosan megtartva a  magas művészeti színvonalat. Ezúttal is számos olyan festményt, szobrot, installációt láthatott a nézősereg, amelyeket a közel- és távolkelet, az arab valamint az ázsiai művészeti motívumkincs inspirált.
A vásár területén sétálva nem csak a műalkotásokban gyönyörködhetett a látogató, hanem folyamatosan valamilyen zenei produkció is beszippantotta az érdeklődőket, további érzékszerveiket stimulálva megsokszorozta a műélvezetet.

Érdeklik a műtárgyak, antikvár könyvek és a műkereskedelem világa? Nézze meg aukciós naptárunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük