Kiállítás

5 online program a művészet szerelmeseinek

Felesleges hosszú bevezetőt írni arról, hogy a kulturális intézmények, köztük a múzeumok miért is nincsenek nyitva. Ha személyesen nem is tudunk elmenni egy kiállításra, de jobbnál jobb online programok között válogathatunk. Összeszedtük az 5 kedvencünket!

Magyar Nemzeti Galéria – Múzeum + Rippl Rónai Light

Az idei első Múzeum + témája és hívószava: Rippl-Rónai József. Ő volt a századforduló legeredetibb és az egyik legnagyobb hatású magyar művésze. Munkásságát online tárlatvezetésen keresztül ismerhetjük meg, megtekinthetünk egy húszperces filmet, melyben a Galéria munkatársai, Földi Eszter és Bellák Gábor beszélgetnek a művészről. Lesznek online workshopok és virtuális tárlatvezetések is.
A programok ingyenesek és 2021. január 28-án 18.30-tól lesznek elérhetőek itt.

Magyar Nemzeti Múzeum – Ars et Virtus. Horvátország – Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége

Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? 
A virtuális kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Galerija Klovićevi Dvori (Zágráb) közös projektje. A kiállítás célja, hogy a horvát-magyar kulturális és művelődéstörténeti kapcsolatokat széleskörűen és szemléletesen bemutassa, ezáltal erősítse a két nemzet összetartozás élményét. 800 év közös öröksége igen szerteágazó, 8 blokkban jelölték ki a főbb csomópontokat. A jelenleg 60 tárgyból álló virtuális tárlat részben kronologikusan, részben tematikusan vezeti végig a látogatót a Magyar Nemzeti Múzeum reprezentatív tereiben, a Kupolában, a Díszteremben és a Kandallótermekben.
A virtuális tárlat itt tekinthető meg.

Szépművészeti Múzeum – Digitális Múzeum

Legutóbbi cikkükben a Szépművészeti Múzeum első Múzeum + programjáról adtunk hírt, aminek középpontjában El Greco művészete állt. Akik lemaradtak az online eseményről, azok a tartalmak egy részét itt visszanézhetik.
A múzeum igaz bezárt, de online vezetésekkel, virtuális sétákkal, audioguiddal, workshopokkal és oktatási segédanyagokkal várják a látogatókat. Ha valaki szívesen próbára tenné a tudását az izgalmas kvízekre talál.
A Digitális Múzeum teljes kínálata itt érhető el.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – Jaschik Álmos és a “halhatatlan papiros”

1936-ban új színház megnyitásának tervéről adtak hírt a lapok. A Fajankó Művészek Bábszínházának egyik szellemi atyja Jaschik Álmos volt. 2020-ban a művész születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékeztünk. A virtuális kiállítás középpontjában Jaschik kevésbé ismert bábművészeti tevékenysége és az 1930-as évek bábos törekvései, kezdeményezései állnak, de néhány művön keresztül felvillan az életút – iparművészeti, grafikai, jelmez- és díszlettervezői munkái közül válogatva. 
A tárlat itt nézhető meg.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Annyi titkom maradt … Száz éve született Szabó Magda

2017-ben, Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum, most ezt is újraélhetjük egy virtuális séta keretében.
Mivel Szabó Magda műveiben saját felmenői köré épít külön magánmitológiát, a kiállítás fontos eleme egy családfa, melyen nemcsak az írónő rokonaival ismerkedhetünk meg egy-egy fénykép segítségével, de az is bemutatásra kerül, melyik őse, milyen művének szereplőjeként elevenedik meg. Nem feledkezhetünk meg Szabó Magda teremtett testvéréről, vagy ha úgy tetszik alteregójáról, a Für Elise-ben megjelenített Bogdán Cecíliáról sem, a tárlat bemutatja mindazokat a dokumentumokat, melyek előkészítik az életműbe való beléptetését. Szabó Magda magánmitológiájába felmenőin kívül férje, és bejárónője is beépült: Szobotka Tibor és Az ajtó Emerence e megvilágításban kerül bemutatásra a kiállításon.
A tárlat virtuálisan itt tekinthető meg.