Aukció
1 hozzászólás

Tavaszi aukció

Az Antikvárium.hu tavaszi színekbe öltözteti a 14. online aukcióját! A színpompás kínálat több mint 450 tétele között számos irodalomtörténeti különlegesség, könyvészeti ritkaság, páratlan kéziratok, levelek, ritka fotográfiák, dedikált és aláírt könyvek, a hozzáértők számára nélkülözhetetlen kincsek és értékes grafikák kerültek a választékba. Az aukció április 15-én indul és 10 napon keresztül várja a lelkes érdeklődőket!

A minden eddiginél több első kiadású kötettel induló, számos témakörbe tematizálódó aukciós tárlat tételei közül kitűnik s az online piactér látogatóinak figyelmét kiérdemli jelen aukció kiemelkedő tétele: Radnóti Miklós Újhold című, pályafutásának ötödik, számozással ellátott verseskötete, melynek első kiadását a szerző és a könyvet illusztráló Buday György aláírásával látott el. A kötet megjelenésekor Bálint György írt róla méltató kritikát: „… a korán és szeretettel figyelő fül megtalálhatja benne akusztikai reményeinek teljes igazolását. Az ifjontian nyers hang most már (…) tökéletesen felolvadt a komoly, férfias zengésben.”

Kossuth Lajos minden megszólalásában és írásában hevesen támadta a haladás ellenzőit. Mindig szem előtt tartotta a fejlődés, a reformok fontosságát. Az aukció kínálatában most a Felelet Gróf Széchenyi Istvánnak Kossuth Lajostól című antik, 1841-es első kiadására lehet licitálni, mely művet Langer Mór a rendkívül ritka könyvek lajstromába sorol; valamint Kossuth Lajos iratai I-XIII. című díszkötéses kötetére.

Kossuth Lajos volt az, aki a „legnagyobb magyar” kitüntető címet Széchenyi István grófnak adományozta. Az aukció színes kínálatában ő is helyet kapott a Hunnia című történelmi művének első kiadásával, mely Széchenyi írásait tartalmazza fennmaradt kézirataiból.

Fényes Elek ügyvédi pályafutása alatt szembesült azzal, hogy az országgyűlési követek nem ismerik saját hazájukat. Ez a felismerés inspirálta arra, hogy első nagyszabású országismertető művét megírja, mely Az ausztriai birodalom statistikája és földrajzi leirása címet viseli és első kiadása méltán felkelti az érdeklődést. Ugyancsak az ő tollából származik a Magyarország geographiai szótára I-IV. kötet is, melynek első kiadása pótlékokkal és igazításokkal kiegészített. A kötet szerepel Langer Mór rendkívül ritka könyveinek listájában.

A féltő gonddal őrzött bibliofil remekek kínálatában több szépirodalmi ritkaság, díszkötéses remekmű, megóvott kötet található. Az elbeszélések, novellák és karcolatok nagy mesetere, Mikszáth Kálmán jelen aukcióban több művével hívja fel magára a figyelmet, például a Beszterce ostroma című különc ember történetével, melynek első kiadása kerül a szemek elé; avagy A Szent Péter esernyője című kisregényével, mellyel majdhogynem világhírűvé vált, hiszen Theodore Roosevelt amerikai elnök annyira rajongott ezért a regényért, hogy az 1910-es európai körútján meglátogatta az írót, hogy kifejezze elismerését. Az aukció kínálatában a mű első kiadása kerül árverésre.Osvát Ernő: Az elégedetlenség könyvéből c. kötetet a „Legszebb Magyar Könyvei” közé sorolta a Magyar Bibliophil Társaság. Az első, bibliofil kiadást Kner Erzsébet könyvkötőmester látta el dedikációjával.

Árpád vezér halálának ezredik évfordulója alkalmára jelent meg az Árpád és az Árpádok című történelmi emlékmű Csánki Dezső szerkesztésében. A kiadói bőr díszkötésben megjelent első kiadás egyedülállóan mutatja be a magyar régmúltat.

Madách Imre Az ember tragédiája c. művének egy 1893-as kiadása, gyönyörű színezett táblákkal, dúsan aranyozott kötésben kerül a szerencsés licitáló kezébe. A könyv elejét Zichy Mihály címképe díszíti, valamint húsz egész oldalas rézfénymetszetű képe teszi még egyedibbé a kötetet.

A korai könyvészet becses és ritka könyvei közül válogatott különlegességek is a kínálatba kerültek, mint a Pásztor-ember, avagy a’ pásztorok tanitásáról két könyv ad útmutatót erről az életformáról. A Molnár János által írt kötetének 1775-ös első kiadását kínálja megvételre az online aukció.

A 18-dik századból származó népi gyógymódokat tartalmazó műben, mely a Házi különös orvosságok mellyek Az Orvosok nélkül szükölködö betegeskedöknek vigasztalásokra következöképen a’ betük’ rende szerént külön Nyomtatásokból, és Irásokból szedettek-egybe címet viseli, Juhász Máté számos misztikus receptet gyűjtött össze, melyek főként a gyógynövényalapú terápiákat tartalmazzák.

Az aukció kínálatában nagy számban bukkannak fel ritka fotográfiák és képzőművészeti alkotások is, mint például Klösz György fényképész, a városfotózás egyik legnagyobb úttörője és meghatározó alakja. Neki köszönhető, hogy a több mint száz évvel ezelőtti fővárost megörökítette az utókornak. Az aukción felkínált, fekete-fehér részletgazdag fotó a Budapest átnézete címet viseli, melyen a Budavári Palota és a Duna-part látható.

Rónai Dénes a Nyugat-barátok Köre fotósorozatában jelentette meg Schöpflin Aladárról fekete-fehér portréképét, melyet az író, műfordító és irodalomtörténész aláírásával tett felbecsülhetetlenné.

Szász Endre nagy valószínűséggel Faludy György számára dedikálta a 3 férfi portrét tartalmazó lapját, melyen Villont ábrázolja.

Gross Arnold: Beszélgetések a barátságról színes fakszimiléje is az aukciós palettára került.

A könyvgyűjtemények elengedhetetlen kuriózumai is elérhetővé válnak az Antikvárium.hu kínálata által a licitálók számára.

Haiszler György orvosdoktor Bécsben sajátította el orvosi tudását. Két kötetben dolgozta fel és jelentette meg a korabeli gyógyítás teljes ismeretanyagát, mely 1802-ben jelent meg első ízben Háiszler György’ orvosi munkájacímmel.

Igazi kuriózum az aukciós kínálatban Raczkó Lajos és Jánosy István: A légierők haditudósítói jelentik… című tiltólistás kötete, mely a II. Világháború alatt látott napvilágot. Most egy eredeti, kiadói védőborítóban lévő példány lehet a szerencsésé; akárcsak vitéz Hefty Frigyes: Repülők előre! című védőborítós első kiadása; valamint a szintén tiltólistás kötet, Marschalkó Lajos: Kik árulták el 1918-ban Magyarországot? című munkája.

Nagy érdeklődésre tarthat számot Staub J. képeskönyve, melynek első kiadása 12 gyönyörű színes kőnyomatot tartalmaz gyermekek számára a ragadozó madarak, honi vadállatok, gyümölcsök és hangszerek élethű képével illusztrált kötetben; akárcsak Bein Károly fordításában megjelent A kis rovargyüjtő című hiánypótló első kiadása.

Dr. Augustin Béla és dr. Darvas Ferenc által tudományos szakértelemmel megírt kötete sem hanyagolható el, melynek címe Útmutatás a vadontermő gyógynövények gyűjtéséhez. Mindkét szerző gyógyszerész végzettséggel rendelkező a botanikában és a gyógynövénykutatásban elismert szakíró.

Az útikönyvek lajstromából mindenképp ki kell emelni Baktay Ervin, Cholnoky Jenő, Germanus Gyula és mások által írt A Föld felfedezői és meghódítói című munkáját. A gyűjtői állapotban előkerült öt kötetben körüljárhatjuk az összes földrészt, melyről a szerzők részletes és olvasmányos írásai szórakoztatnak, az általuk készített fotókkal illusztrálva; valamint Felvinczi Takács Zoltán: Buddha útján a Távol-Keleten I-II. útleírásának eredeti védőborítóval ellátott első kiadású gyűjtői példányát a szerző aláírásával veheti kézbe a szerencsés nyertes.

A kalapács alá kerülő kötetek szellemi kincseinek gazdagságát emelik azok a könyvek, melyekben szerzői dedikáció vagy aláírás szerepel. E több, mint 50 dedikált és aláírt kötet közül az érdeklődők figyelmébe ajánlandó, többek között: Vitéz Hefty Frigyes  Mégis repültünk!…  címen megjelent, egykor tiltólistára került kötetének dedikált példánya, Szinnyei József : A magyarság eredete, nyelve és honfoglaláskori műveltsége c. névre szóló dedikációval ellátott kötete, csakúgy, mint  Karinthy Frigyes kiadatlan naplója és levelei c. kötetének Böhm Aranka – Karinthy Frigyes második feleségének dedikációjával gazdagítva.

A jelen aukció tételei között megtalálható Móra Ferenc hátrahagyott művei 10 kötetes sorozata is, melynek megőrzött állapotú díszkiadása méltán kerül a figyelem középpontjába, valamint Tolnai Világtörténelme I-X. első kiadása, melyet az egyik szerző, Zigány Árpád dedikációja emel piedesztálra.

A magyar nemzet ezeréves fennállásának ünnepére a kor tudományos színvonalához mért históriai mű jelent meg: A magyar nemzet története I-X. címen, Szilágyi Sándor szerkesztésében. Most, jelen aukció keretén belül e történeti mű exkluzív, megóvott díszkötésben kerül a kínálatba.

Olyan különlegességek is színesítik a választékot, mint a híres Vojtech Kubasta, cseh építész és könyvillusztrátor által rajzolt elbűvölő 3 dimenziós kihajtható mesekönyv Moko & Koko a dzsungelben címmel; valamint Bárdos Artur színház- és filmrendező Jászai Mari temetésére írt 3 oldalas búcsúbeszéde, autográf kézirata; vagy pedig Toronyay Rákóczy Karolina: Magyar nemzeti szakácskönyv ezeregy vénynyel és leirással című minden részletre kiterjedő gasztronómiai és háztartástani kötete.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők megtekinthetnek, és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján április 15-től 23-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

AzAntikvarium.hu „14. online árverése” ITT érhető el »

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük