Aukció
Hozzászólok

Széles választék az Antikvárium.hu aukcióján!

Az Antikvárium.hu szeptember 19-én indítja el a 9. online aukcióját. A 10 napos árverés ideje alatt több mint 400 tételre licitálhatnak az érdeklődők. A kínálat rendkívül széles, számtalan dedikált, aláírt, bibliofil illetve I. kiadás gazdagítja, a széles témaköri skáláról már nem is beszélve, hiszen a versek, regények között helyet kapnak antológiák, vallásos témájú kötetek, vadászati művek, szakácskönyvek és képzőművészeti alkotások is!

Az Antikvárium.hu aukciós tárlata számos irodalomtörténeti ritkaságot kínál a gyűjtők számára, mint a József Attila kézjegyével ellátott Nincsen apám se anyám című kötet számozott első kiadását. Ez a kötet a szerző 3. nyomtatásban megjelent műve. A versesköteten érződik a kezdő költő szárnypróbálgatása, a versek formája és mondanivalója tekintetében felettébb tágas palettán mozog, és olyan híres költemény is helyet kapott benne, mint a Tiszta szívvel című epikai mű, mely a Szegedi Tudományegyetem professzorával, Horger Antallal való konfliktusának kirobbantója volt.

Az árverés irodalomtörténeti ritkaságainak lajstromát gyarapítja Ady Endre, öccsének, Lajosnak Párizsból küldött autográf képes-levelezőlapja, valamint Ady könyvtárának egykori, kalapács alá kerülő becses darabját, a Nyugat főszerkesztője és kritikusa, Ignotus által írt Egy év történelem című háborús krónikájának I. kiadása, melyet Ady Endre számára ajánlott. Az 1914-15 évről készült több szempontból is figyelemre méltó alkotás nem csak az ismert, hanem a takargatott tényeket is feltárja. Egyfajta szubjektív képet kapunk a világháború első évéről, többek között a szarajevói gyilkosságról, nemzetiségi ellentétekről vagy a Monarchia hanyatlásáról és még számos adalékkal szolgál, hogy összefüggéseiben lássuk az I. világháború históriáját.

A Nyugat szellemi érájában született, és a Nyugat kiadásában megjelent kötetek között megtalálható a 9. online aukció tételei között: a Babits Mihály szerkesztésében megjelent és általa aláírt Uj Anthológia I. kiadása, mely fiatal költők száz legszebb versét tartalmazza. A kötet érdekessége, hogy József Attila két olyan verse is belekerült, mely Babitsból ellenérzéseket váltott ki. Levelezésükben fent maradt ez a „konfliktus”, melynek végkifejlete az lett, hogy Babits új verseskötetét dedikálva küldte el a fiatal költőnek, aki erre válaszul megírta a „Magad emésztő, szikár alak! Én megbántottalak…” kezdetű költeményét.

Az aukciós kínálat megszólítja mindazokat, akik jeles eleink életének és munkásságának virágait helyezik érdeklődésük középpontjába.

Jókai Mór több nyelvet elsajátított, hogy eredetiben olvashassa a világirodalom jeles műveit. A német, angol, latin és olasz nyelvek mellett 3 év alatt franciául is megtanult gimnáziumi tanárától és későbbi sógorától, Vály Ferenctől. Szintén az aukciós kínálatot gazdagítja az 1868-ban megjelent Édouard Laboulaye: Contes bleus című francia nyelvű könyv, melyet a kitűnő magyar író egyik rokonának ajánlott.

A piactérbe kerülő tételek között megtalálható: Petőfi Sándor legelső nyomtatásban megjelent műve, Bernard Károly: A koros hölgy című francia regényének németből szerzett műfordítása. A fordítás megszületését a költő rossz anyagi körülményei foganatosították, melyet igyekezett Nagy Ignác enyhíteni a fordítói munka felajánlásával, mely biztos bevételi forrása lett Petőfinek.

Kiemelkedő hely illeti meg Vörösmarty Mihály eposzát, a Zalán futását is, melynek 1825-ös, I. kiadása is az aukció kínálatát bővíti. A honfoglalásról szóló hőskölteménnyel Vörösmarty költői pályájának első diadalát aratta.

És ha már az antik könyveknél tartunk, mindenképp kiemelendő az aukció legkorábban, 1725-ben megjelent tétele, a héber nyelvű Ószövetségi Szentírás, a Biblia Hebraica, melyet M. Christiano Reineccio szerkesztett.

A régi könyvek gyűjtőit megcélzó összeállításban helyet kapott Mitterpacher Lajos a budai egyetemen felállított mezőgazdasági tanszék első tanárának kötete is. A mezőgazdaság mellett földrajzot és természetrajzot oktató pedagógus, sokoldalú ismereteit papírra is vetette. Számos műve csak kéziratban maradt fent, egyik üdítő kivétel A’ szederjfa és selyem bogár című műve, melyet 1813-ban jelentetett meg.

Fekete István nevét hallva mindenkinek a természeti jelenségek gyönyörű leírója, az állat- és növényvilággal bensőséges kapcsolatot ápoló regényíró jut eszébe. A Somogy megyében született szerző Hajnal Badányban című ifjúsági regényének színhelye is Somogyban játszódik. Dedikált első kiadását még érdekesebbé teszi az íróhoz hasonlóan göllei születésű Rácz Vali színész- és énekesnő fekete-fehér fotója, melyet saját kézjegyével látott el. A két híresség szülőháza ugyanaz a tanítói lakás volt tíz év különbséggel.

Márai Sándor Napnyugati őrjárat című regényét Mezey Mária színművésznőnek dedikálta, akihez a szerzőt titokban romantikus viszony fűzte. A Sirály című regényében ezt a házasságon kívüli szerelmi kalandot prezentálja is. „Az emberek kényelmesek, s nehéz lesz nekik megmagyarázni. Néhány kész fogalmuk van, barátság, szerelem, házasság, kaland, viszony; s azt hiszik, e kész fogalmakban elfér az élet. Hát nem fér el.” – vallja Márai. Az aukció keretein belül most lehetőség nyílik minden érdeklődőnek mindkét kötetre licitálni.

A bibliofil könyvek kedvelőinek figyelmébe ajánljuk a Szegedi tulipántos ládát, melynek két kötete egy fából készült, eredeti, kézzel festett, népi motívumokkal díszített tékában található. Szemet gyönyörködtető, páratlan ritkaság!

Az aukción résztvevők szívét megdobogtathatja a számos nagyra becsült könyvészeti ritkaság, így: a Koszorú a magyar költészet tavaszi virágaiból című verseskötet, mely antológia összesen csupán 50 példányban jelent meg aranyozott félbőr kötésben, Király György válogatásában.

A Halász Gyula szerkesztésében kiadott Gondolatok Az ember tragédiájából első kiadása kiadói kaucsuk kötésben kerül a licitáló közönség elé, aranyozott feliratozású, stilizált növénydíszes címfedéllel, feliratozatlan, színes, növénymintás előzéklapokkal.

A jelen aukciói egyik exkluzív tétele a Mahzor Talpiot héber nyelvű imakönyv, négy zöld féldrágakővel kirakott, művészi kivitelű, ezüstözött, növényindás keretezéssel körbevont, héber feliratokkal, aranyozott dombordíszítésekkel, a “Templom” menórájának dombornyomott másával ékesített, fém könyvborításban, színezett, aranyozással mintázott lapéleivel lenyűgöző látványt nyújt!

Továbbá Szemere Zoltán Magyarországon előforduló ragadozó madarak meghatározója. A vadász és madarász kiváló szakkönyve segítséget nyújt azoknak, akik a lehető legtöbb adatot szeretnék megtudni a hazánkban élő ragadozó égi vándorokról.

Akinek mond valamit az a név, hogy Zsalozovits Józsefné Doletskó Teréz, az biztosan rajongója Rézi néninek és az ő számos kiadásban megjelent Szegedi szakácskönyvének. Életében ez az egyetlen kötete látott napvilágot, melynek most 9. bővített kiadására van alkalom lecsapni. Nagy sikerét annak köszönheti, hogy rendkívül átfogó tájékoztatást nyújt a gasztronómia minden területéről. Nem csak a különböző ételféleségek, fogások szerepelnek benne, de praktikus tanácsokkal is szolgál az asztal terítésétől kezdve, a húsok szeletelésén át az étlapok elkészítéséig. A kötetből a királyné is kapott egy díszpéldányt, melyet 50 forint jutalomban részesített.

Lippai János Posoni kert című munkájának fakszimile kiadása is színesíti a gazdag kínálatot. Az eredetileg 1660-as években megjelent három kötetes művében a szerző a pozsonyi érseki kert növényeiről szerzett tapasztalatairól számol be és a hozzá tartozó tanácsait osztja meg olvasóival. Csodálatos nyelvezete és a mai körülmények között is alkalmazható módszerei miatt a kertészkedők, biokertészek és a különleges könyveket kedvelők körében igazi kuriózum!

Kondor Béla több művészeti műfajban is képviseltette magát, mint költő, fotográfus, játszott orgonán és zongorán, nem mellesleg kétszeres Munkácsydíjjal kitüntetett festőművész. Az árverésen „Ex libris Hieronymus Bosch” című nagyon izgalmas képi világot teremtő rézkarcára lehet licitálni.

A Napok, a mi napjaink c. regény érdekessége, hogy írója és az avantgard címlap tervezője Kassák Lajos, aki a hazai avantgard irányzatok vezéralakjának számított.

Deim Pál a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművész az 1960-as években induló magyar neoavantgárd egyik kiemelkedő vezéregyénisége volt. „Deim nem szereti a zavaros dolgokat, művészete a kristályok szerkezeti logikáját idézi” – írja Németh Lajos a Kristályszerkeztek című művében Deim grafikáiról. Most a „Tesszük, amit tenni kell” című szitanyomata került az árverés tételei közé.

Az aukciókon ritkán előforduló kötetek közül kiemelkedik Az Athenaeum almanachja 1930, melynek borítótervét Victor Vasarely, magyar-francia festőművész és szobrász, az optikai festészet legkiemelkedőbb képviselője készítette. Érdekes megemlíteni, hogy ebben az évben nyerte meg azt a grafikai pályázatot, melynek révén Párizsba jutott, ahol 15 évig, mint reklámgrafikus tevékenykedett.

Pál Sándor karikatúrái magukért beszélnek. A 22 fekete-fehér ceruzával készített, szignóval ellátott grafika között megtalálhatjuk Horthy Miklós, Szálasi Ferenc, Hermann Göring gúnyrajzát is.

Itt az alkalom, hogy az árverésen licitálók ritkaságokkal bővítsék gyűjteményüket, melyet az érdeklődők megtekinthetnek, és személyesen kézbe vehetnek a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján szeptember 09-től 27-ig. A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfelei számára egyaránt.

Az Antikvarium.hu „9. online árverése” ITT érhető el »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük