Design, Építészet

Láss, ne csak nézz! – Barangolás Budapest utcáin

Zárva vannak a múzeumok és a galériák, egy ideig aukciós kiállítások sem lesznek. Uborkaszezon van. Végiglapoztam a kedvenc művészeti albumaimat, de hiányzik a valódi találkozás élménye, amikor szemtől szembe állhatok egy alkotással és elmerülhetek az apró részletekben. A minap a Keleti Károly utcában sétáltam, elkezdtem nézni az épületeket és “megvilágosodtam”. Lehet, hogy a január nem a múzeumlátogatás hónapja lesz, de egy építészetileg igencsak sokszínű városban élek és ennek a hónapnak akár az épületek is lehetnének a főszereplői. Hazajöttem, levettem az összes olyan könyvet a polcomról, aminek segítségével felfedezhetem a várost és most megmutatom az öt kedvencemet.

1. Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten. ARTEM/BOOKS, 2020.

Friss kiadvány, pár hónapja került ki a nyomdából és az utóbbi idő legszínvonalasabb könyve. A kötet segítségével elmerülhetünk a budapesti franciaudvaros bérházak történetében, a kiemelt épületekről pedig kerületekre bontva olvashatunk. A legfontosabb adatokat (építtető, építész, építés éve) követően egyoldalas ismertető szöveget kap az olvasó, ami tökéletesen emészthető és mentes a szakzsargontól. Az épületfotókat Schmal Fülöp, a drónfelvételeket pedig Mártonffy Gábor készítette. A tipográfia pedig annyira szép, hogy muszáj kiemelnem Katyi Ádám nevét, aki a betűkészletet tervezte. A kedvenc részem egyértelműen a sétaútvonalak. Az alábbi témák közül választhatunk: a franciaudvaros bérházépítészet mesterei, a legszebb szecessziós stílusú franciaudvaros bérházak, a legizgalmasabb premodern stílusú franciaudvaros bérházak, a két világháború közötti modern példák, art deco és Lipótváros legizgalmasabb cour d’ honneurös bérházai.

2. Török András: Budapest könyv avagy Simplicissimus szerint a világ. Park Könyvkiadó, 2015.

Örök kedvenc, amiben mindig találok valami újdonságot. Öt séta közül válaszhatunk, amit ha hosszúnak találunk több részletben is teljesíthetünk. Sajnos a gasztroélményekről vagy le kell mondanunk vagy elvitelre kell kérnünk mindent, de még így is felejthetetlen élményeket szerezhetünk.

3. Budapest100 történetek. Huszonnégy a háromszászból

A könyv egy „szubjektív” városkalauz, amelyben 24 budapesti ház története olvasható. A város- és építészettörténeti kiadvány a Budapest100 első hat évének kedvenceit mutatja be.
Olyan épületek kaptak helyet a könyvben, amelyeknek története, lakóinak sorsa izgalmas és érdekes a várostörténet, a magántörténelem iránt érdeklődőknek. Vannak köztük gyönyörűen felújított és romos állapotukban is impozáns épületek.
A gazdag fotóanyaggal illusztrált kötetben a házleírások művészettörténeti, levéltári kutatásokon, a ház lakóival készült interjúkon alapulnak: közérthetően megfogalmazott építészeti leírások váltakoznak a privát történetekkel, amelyek a lakók egykori életét, korszakokat elevenít fel.

4. Bolla Zoltán: A magyar art deco építészet 1. rész. Ariton, 2016.

A 1000, 400 épületet és térképmelléklet várja az olvasót. Bolla Zoltán építészek szerint rendszerezte a könyvet. Eddigi barangolásaim során az volt a taktikám, hogy kiválasztottam egy építészt, útvonalat terveztem és megnéztem az összes budapesti épületét. Jó eséllyel olyan utcákat is megismerhetünk így, ahol korábban még nem jártunk.

5. Szerb Antal: Budapest kalauz Marslakók számára. Magvető, 2005

Évekkel ezelőtt elterveztem, hogy hónom alá csapom a könyvet és sorra járom a helyszíneket. A Lánchídnál kezdek, majd jön a Duna part, a Galamb utca, Gellérthegy, Tabán, Várkert, Halászbástya, Tárnok utca, Mátyás-templom, Kapisztrán tér, Vérmező, Pasarét, Óbuda, Batthyány tér, Józsefváros,Újlipótváros, Margitsziget és Újpesten zárok. Jó kis séta lesz!

Ráadás 3 térkép az Archiguide gondozásában:
  • Budapest építészete Szecesszió – Térkép és szecessziós építészeti kalauz (1896-1914)
  • Budapest építészete Modern – Térkép és modern építészeti kalauz (1919-1949)
  • Budapest építészete Kortárs – Térképkalauz – Kortárs építészet (1994-2014)