Latest Posts

jumpSTART 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem tehetséges hallgatóit bemutató és támogató eseménysorozata  

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) a 2024/25-ös tanévben hagyományteremtő céllal elindítja jumpSTART nevű, eseménysorozatát, amely lehetőséget nyújt hallgatóinak, hogy betekintést nyerjenek a műkereskedelem és a kortárs művészeti piac világába, és bemutatkozzanak a nagyközönség előtt.
A bemutatásra szánt műalkotások friss, sokszínű perspektívát nyújtanak a kortárs művészet iránt érdeklődőknek, így az események a gyűjtők és művészetkedvelők számára is egyedülálló lehetőséget kínálnak, hogy fiatal pályakezdő tehetségeket ismerjenek meg, és az egyetem növendékeinek válogatott alkotásaiból vásárolhassanak. 

A jumpSTART programsorozat keretében a hallgatók műveivel az Art Market Budapest nemzetközi kortárs művészeti vásáron, a Toolip Art Gallery kiállításán, és az egyetem első Hallgatói Aukcióján találkozhatnak az érdeklődők. 

Helyszínek: 

  • Art Market Budapest (Millenáris Park, B épület, 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16.)
    2024. október 17 – 20. 
  • Toolip Art Gallery (1067 Budapest, Teréz körút 29.)
    2024. október 18 – 31. 
  • Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem (1062 Budapest, Andrássy út 69-71.)
    2024. november 7. 

Az aukción való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük jelezze részvételi szándékát itt.

A jumpSTART részeként az MKE idén is részt vesz az Art Market Budapesten, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárán, amely nagy hangsúlyt fektet az innovatív művészeti tartalmakra, a fiatal, feltörekvő alkotókra.  A vásár, amely évente több tízezer látogatót fogad, idén 14. alkalommal nyitja meg kapuit és október 17-20. között látogatható régi helyszínén, a Millenáris B épületében. Az egyetem standján, a Projekt szekcióban húsz tehetséges hallgató munkáit mutatják be, amelyek a művészeti közönség, a gyűjtők és a látogatók számára is megvásárolhatók. 

Az eseménysorozat következő állomása az egyetem hallgatóinak kiállítása a Budapesten nemrégiben megnyílt Toolip Art Galleryben, amely 2024. október 18. és 31. között látható a Teréz körúti kiállítótérben. A tárlaton a klasszikus és a legújabb vizuális médiumok egyaránt megjelennek, ami jól tükrözi az MKE oktatásának sokszínűségét és a kortárs vizuális kultúrával való összhangját, egyben megmutatja, milyen magabiztosan építik be a hallgatók az új formai lehetőségeket alkotásaikba. Az MKE válogatása komoly témákat, személyes aspektusokat és társadalomkritikai megközelítéseket egyaránt felvonultat, a hallgatók műveit formai és tartalmi szempontból mégis a játékosság és a könnyedség jellemzi. 

Az MKE a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségével és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központtal együtt 2023-ban jótékonysági akciót rendezett, akkor a török földrengés áldozatainak megsegítésére. A nagysikerű eseményen – amelyet többhetes online adományozás kísért – a Képző oktatói és hallgatói által felajánlott 128 műalkotásra lehetett licitálni jótékony célból és ezek közül 6,2 millió forint értékben találtak gazdára alkotások.  A bevételt teljes egészében a katasztrófa károsultjai kapták meg. 

A jótékonysági aukció sikerét látva a jumpSTART eseménysorozatot idén a hagyományteremtő szándékkal életre hívott első Hallgatói Aukció zárja 2024. november 7-én az MKE Barcsay Termében, amelynek házigazdája Bálint Antónia lesz. Az aukciót vezeti Nagyházi Lilla művészettörténész, az MNB Arts and Culture gyűjteményvezetője.

Az aukción kizárólag az egyetem hallgatóinak alkotásai kerülnek kalapács alá. A program lehetőséget ad a fiatal művészek számára, hogy közel piaci körülmények között próbálják ki a műalkotások értékesítésítének ezt a formáját. A licitáló vendégek pedig olyan alkotók munkáiért versenyezhetnek, akik még felfedezésre várnak. 

Az értékesítések bevételének fele a műtárgyak alkotóit illeti majd, míg a másik feléből egy 10 millió forintos szociális alapot hoz létre az egyetem, amelyből rászorultsági alapon részesülhetnek azok a hallgatók, akiknek nehézséget okoz a tanulmányaikkal együtt járó költségek finanszírozása. Így az aukció teljes bevétele az egyetemen tanulók javát szolgálja.

Bővebb információk az rendezvényekről és regisztráció az aukcióra az mke.hu/jumpstart oldalon.

Képező Jótékonysági Aukció az Axioart.com-on

Online jótékonysági aukciót szervez a KÉPEZŐ Galéria, az alkotásokra az Axioart honlapján lehet licitálni 2024. szeptember 30. és október 15. között!

A 2021-ben létrejött projektgaléria kortárs képzőművészeti kiállítások szervezése mellett legfontosabb missziójának a művészet közvetítését, és az ehhez kapcsolódó sokszínű edukációs tevékenységet tartja. Az online árverés célja a KÉPEZŐ Galéria edukációs tevékenységének támogatása, kiemelten a nonprofit, művészettel nevelésre irányuló programok forrásainak megteremtése.

Az enteriőrben látható alkotás: Soós Nóra: Pergő idő, 2022; vegyes technika, vászon, 100×120 cm

A képzőművészet hétköznapjaink legalapvetőbb tereibe való csempészése egyfajta életminőség-javító funkcióval rendelkezik. A KÉPEZŐ célja, hogy életünk legalapvetőbb terei (elsősorban otthonunk és munkahelyünk) értékálló képzőművészeti alkotásokon keresztül gazdagodjanak. Egy jó szemmel, hozzáértéssel, remek időzítéssel kiválasztott alkotás biztos befektetési alternatíva lehet, mely azon túl, hogy őrzi a tulajdonos által ráfordított vagyonnak az értékét, kedvező esetben még gyarapíthatja is azt. A műtárgyvásárlás továbbá társadalmi felelősségvállalás, abban az értelemben, hogy rajta keresztül a gyűjtő nemcsak magát az alkotót támogatja, hanem az őt képviselő galériát és annak tevékenységét is.

Az enteriőrben látható alkotás: Soós Nóra: Az eseményhorizonton túl IV., 2020; vegyes technika, vászon, 200×180 cm

Az árverésre bocsátott műalkotások kiemelt válogatása a Budapest Contemporary művészeti vásáron (BCT) lesz megtekinthető a KÉPEZŐ standján szeptember 26. és 29. között. A művek között olyan alkotók festményei is szerepelni fognak, mint Könyv Kata, Horváth Lóczi Judit és Soós Nóra. 

Az online aukcióra 2024. szeptember 30. és 2024. október 15. között kerül sor az Axioart honlapján. A műalkotások részletes listája itt érhető el: https://www.kepezo.hu/jotekonyagi-aukcio-2024/.

Meghívó: Fedezze fel Vinkler László egyedülálló festményeit és a magyar kerámia progresszív világát a ’60-as évekből!

 

Kedves Műgyűjtők és Érdeklődők!

2024. szeptember 13. és október 5. között egy igazán különleges tárlattal várjuk a modern művészet szerelmeseit a BÁV ART Aukciósház és Galéria kiállítótermében. Az Automatizmusok, felületkísérletek – A hatvanas évek progresszív törekvései Vinkler László festményei és a modern magyar kerámia tükrében című kiállítás során betekintést nyerhetünk Vinkler László (1912–1980) munkásságának egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb fejezetébe, valamint a 20. század derekán kiteljesedő modern magyar kerámia lenyűgöző világába. A kiállítás méltóképpen zárja le a BÁV 250. jubileumi évének rendezvénysorozatát. A BÁV továbbra is elkötelezett marad missziója mellett, hogy a következő évtizedekben is megőrizze és továbbadja a hazai kulturális élet kincseit, biztosítva ezzel a hagyományok folytonosságát.

Miért érdemes ellátogatni?

Vinkler László különleges technikái:
Szürrealizmus és absztrakt expresszionizmus határán, innovatív csurgatásos módszerrel.

Művészi automatizmus:
A véletlen ereje a festészetben és kerámiában, mely a 60-as évek modernizmusát formálta.

Exkluzív vásárlási lehetőség: Vigyen haza egy darabot a kiállított művekből!
Helyszín: BÁV ART Aukciósház és Galéria, 1055 Budapest, Szent István körút 3.
Időpont: 2024. szeptember 13. – október 5.
Nyitvatartás: hétfő-péntek: 10:00-18:00, szombat: 10:00-14:00.

    A belépés ingyenes!

    Ne hagyja ki ezt a páratlan lehetőséget, hogy elmélyüljön a magyar művészet történetének egy meghatározó korszakában és alkotásaiban! Várjuk Önt is szeretettel a kiállításon.

    Antikvárium.hu 24. – online árverés

    Az Antikvárium.hu szeptember 5-én nyitotta meg évadnyitó tárlatának kapuit, mely 10 napon keresztül várja a licitálókat. 472 tétel, számos könyvészeti ritkaság, antik kiadvány és grafikai mestermunka!

    Tekintse meg a kalapács alá kerülő tételek egyedi válogatását!
    Ritkán aukcionált térképészeti remekek reflektorfényben!

    Buda és Pest Szabad Királyi Várossainak tájleirása. A térképeket készítette: Carl [Carlo Pino] Vasquez. Illusztrálta: Franz Weiss. A spanyol származású Carl Vasquez a reformkori Budáról és Pestről készült, művészi kivitelű városképekkel illusztrált térképészeti díszműve. Teljes!
    A tétel összesen 7 különálló, keretezett és üveggel védett lapból áll (2 színezetlen, litografált tábla és 4+1 színezett, litografált, illusztrált térképlap + eredeti kiadói borítófedél hátoldalon keretezve. Így összesen 7 tábla). A térképek német nyelvűek, az őket körülvevő színes városképek feliratozása magyar és német nyelvű. Az egyes városrészek a színezéssel is jól elkülöníthetően jelennek meg a térképeken.
    A lapok mérete egységesen eredeti méretben vágatlanul: 76×60,5 cm; kerettel együtt: 80×64,7 cm

     

    Mappa generalis regni Hungariae partiumque adnexarum Croatiae, Slavoniae et Confiniorum Militarium Magni item Principatus Transylvaniae…(Teljes, egész kiadás, kiadói védődobozban!)
    Réznyomat. 1280×1995 mm. Monumentális, rézmetszetű térkép, bal felső sarkában gyönyörű, allegorikus alakokkal díszített kartussal. Lipszky János munkája a magyar kartográfia egyik mérföldköve, a 19. század legjelentősebb, legnagyobb hatású térképe.

    Mappa Novissima Regnorum Hungariae, Croatiae, Sclavoniae, nec non Magni Principatus Transylvaniae juxta adcuratissimas observationes, adhibitisque certissimis veritatis fontibus descripta
    Ez a Magyarországról a napóleoni háborúk idején készült térkép aprólékosan ábrázolja a térség útjait, folyóit, tavait, hegyeit, valamint egyéb földrajzi, illetve ember alkotta jellegzetességeit. A vármegyék és kerületek listájával, illetve jelmagyarázattal ellátott, latin és francia nyelvű térkép.

     

    Ritkán aukcionált Biblia kiadás az aukciós kínálatban!
    Szent Biblia, az az Istennec Ó es Uy Testamentomanac prophetac es apastaloc által megiratott szent könyvei.
    Magyar nyelvre forditatott egészszen, az Istennec Magyarorszagban valo anya szent egyházánac epülésére. Caroli Caspar elöljarobeszédével.
    Hanoviaban, 1608, [Halbejus János által], 588 p. + 224 p. + 194 [!186] p. + 244 p.

    Több, mint 60 gazdagon fotózott, részletes történeti adalékkal ellátott antik kiadvány egyedi válogatása, köztük számos aukción keveset látott tétel!

     

    Amszterdamban, Bécsben, Bázelben, Genfben, Frankfurtban, Hanoviaban,
    továbbá Pesten, Pozsonyban, Budán, Komáromban, Pápá,, Egerben, Kolozsváron, és Vátzon kiadott kötetek, a 16., 17. 18., és a 19. századból.

    Az aukció szervezői licitálásra hívják a bibliofil kötetek gyűjtőit.
    Kiváló állapotban megőrzött kötetek, számozott példányok, ritka próbanyomatok, egyedi kidolgozású könyvkötészeti remekek… Tárlat a régmúlttól egészen napjainkig!
    Válasszon gyűjteményébe színes kínálatunkból!

     

    Az aukció több, mint 200 első kiadásban megjelent kötetet válogat, köztük mintegy 50 dedikált, aláírt példányt. Így többek között Déry Tibor, Devecseri Gábor, Fekete István, Galili-Gemeiner Ervin, Haranghy Jenő, Harsányi Zsolt, Jakucs László, Móricz Zsigmond, Giovanni Papini, Röck Gyula, Szabó Magda, Széchenyi Zsigmond, Tamási Áron keze vonását őrző kötetekre lehet licitálni.

    Egyre több, minőségi sorozat egyedi válogatása kerül az Antikvárium.hu aukciós tárlatába!

    Hans Christian Andersen: Mesék és történetek I-IV. (Prihoda István 32 eredeti litográfiájával.)
    Az Osztrák-Magyar Monarchia irásban és képben I-XXI.
    Igazságügyi törvénytár I-V. (Teljes sorozat!)
    A Föld és népei I-V. (Teljes kötetsor.)
    Horváth Mihály kisebb történelmi munkái I-IV. (Teljes sorozat!)
    Magyar jogi lexikon I-VI.
    Remekírók Képes Könyvtára 1-50. (Teljes sorozat)
    Révai nagy lexikona 1-21. (Teljes sorozat!)
    Shakspere színművei I-VI. (Teljes kötetsor!)
    A magyar nemzet története I-IV.

    Válogasson kiváló állapotban megőrzött díszműveket és művészi grafikákkal ellátott köteteket könyvespolcára!

    Több, mint 60 egyedi kiállítású tétel, köztük közel 30 művészi borítótervvel ellátott kötet, 14 avantgárd és art deco ihletésű borítóval!

    Licitáljon ritka metszetekre, metszetsorozatokra!
    Magyar városképsorozat – Palanka [Drégelypalánk] – rézmetszet, papír 12 cm x 24,5 cm; Funfkirchen [PÉCS] – rézmetszet, papír 11,5 cm x 24,5 cm

     

    Az aukció tételei között számos ritka érdekesség, többek között féltve őrzött érme-gyűjtemény, régről őrzött bélyeg gyűjtemény, retro diagyűjtemény, valamint a Kossuth-díj II. fokozatának jelvénye is fellehető.
    Keresse fel az online aukciós platformot és licitáljon a tételek közül arra, mely gyűjteményét még színesebbé, még gazdagabbá tenné!

    Tekintse meg az aukciós katalógus tradicionális részévé vált grafikai kínálatot!
    Barabás Miklós, Borsos Miklós, Csiky András, Glatz Oszkár/Prihoda István,
    Gross Arnold
    , Iványi-Grünwald Béla, Kiss Terézia, Molnár C. Pál, Remsey Gábor, Rudnay Gyula,
    Sárdy Brutus, Szász Endre, Szemlér Mihály

     

    Az egyes köteteket az érdeklődők megtekinthetik és személyesen kézbe vehetik a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján szeptember 4-től szeptember 12-ig.
    A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfeleink számára egyaránt.