Performatív portrék | Rugógyár Galéria

2018-06-07 - 2018-09-07 Összes nap
Rugógyár Galéria
Address: V. kerület Szarka utca 7
Fehér László, Horváth Dániel, Martin Henrik

A kiállítás olyan műveket mutat be, amelyek a portréval kapcsolatos hagyományos elvárásainkat állítják kihívások elé.

Fehér László az egyén történelmi időbevetettségében és térbevetettségében éri tetten az embert, a karaktert. Sematikus és egyénhez köthető arcok váltják egymást a kiszolgáltatottság kulisszái előtt. Egyes festményein az arc hiánya felerősödik, a test önmagában mint utalás vagy szimbólum működik. Legújabb rózsaszín sorozatában az abszurd dominál: az arányok, a képen összeérő dolgok és emberek nem egyszerűen esetleges találkozások, hanem a hétköznapi, örkényi abszurdok pillanatképei.

Horváth Dániel legújabb Performatív portrék című nagyméretű festménysorozatában a hagyományos portré-ábrázolást gondolja újra. Az alany beállítása szinte klasszikus, a néző és a portréalany közé ékelődő zavaró tárgy vagy esemény jelenti a realizmus hack-jét. Ezek a beállítások a lehetséges frontális, sokat megmutató portré elől való rejtőzködések.

Martin Henrik legutóbbi Vidya című sorozatában ember és univerzum kapcsolatát és azon belül a tekintetek működését elemzi. Meditatív művein az arc éntelenségbe burkolózik. Személytelen, szinte arctalan arcok, átható tekintetekkel. Egyéni és egyetemes, egyszeri és általános különös egyensúlya jellemzi Martin Henrik „arcátlan” festményeit és szobrait.

Forrás: artportal.hu

Műtárgypiaci hírek, trendek, szenzációk

cristiano ronaldo instagram web views messi instagram web views justin bieber instagram web views rihanna mbmbam Donald Trump