Latest Posts

Az Antikvarium.hu 23. online árverése

Az Antikvárium.hu március 14-én nyitja meg 23. tavaszi online árverésének kapuit, mely 10 napig várja a licitálókat.

472 tétel, számos ritkaság, antik kiadvány és grafikai mestermunka egy aukcióban!

130 tematikus témakör segíti a válogatást!

Több mint 30 díszkötéses könyv, 200 kötetnél is több első kiadás, 51 dedikált tétel, 153 történelmi témájú kötet, közel 20 ritka – 1945/46-ban betiltott mű!

Keresse fel válogatásainkat, és válasszon értékálló tételeket, hogy a jövőben azok az Ön gyűjteményét gazdagítsák!

Mária Terézia autográf kézjegyével ellátott, nemesi cím adásáról rendelkező adománylevél koronázza a tavaszi aukció tárlatát.

Az egyedülálló, pergamen lapokra írt dokumentum – amellett, hogy rögzíti a nemesi rangra való emelés tényét („in den Grad des Adels erhoben”) – megemlékezik a birtokos 1732 óta tartó hivatali pályafutásáról, továbbá rendelkezik az adományozott cím és a vele járó nemesi előnév használatáról és örökléséről. Emellett külön passzust szán az adományos által ezentúl használható nemesi címernek, amit a levél teljes oldalas, színes, kézzel festett kép és az azt követő, részletes heraldikai leírás formájában is tartalmaz.

A címeres levélben adományozott nemesi cím birtokosa: Ignaz Welsch von Welschenau pénzügyi hivatalnok, aki a nemesi oklevelet az annak zárlatában szereplő szöveges keltezés szerint 1759. június 23-án kapta.

Közel 40 gazdagon fotózott, részletes történeti adalékkal ellátott antik kiadvány egyedi válogatása!

Egerben, Budán, Pesten, Debreczenben, Győrben, Szegeden, Pozsonyban, Váczott, és Kolozsvárott, továbbá Párizsban, Rómában, Bécsben és Frankfurtban kiadott kötetek a 17., 18., és a 19. századból.

Válasszon gyűjteményébe színes kínálatunkból!
Több, mint 50 dedikált és aláírt tétel kerül kalapács alá!

Babits Mihály, Csukás István, Devecseri Gábor, Esterházy Péter, Fekete István, Gellért Oszkár, Kányádi Sándor, Kass János, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Révay József, Sík Sándor, és Tersánszky J. Jenő keze vonását őrző könyv.


Az aukció szervezői gondoskodó figyelemmel gyűjtötték össze a művészi illusztrációkkal díszített, művészi borítótervekkel ellátott kötetek együttesét.

Kassák Lajos, Aiglon, Hincz Gyula, Gy. Szabó Béla, Kass János, Sebők Imre, Falus Elek és Vadász Miklós gazdag képzeletvilágának, és művészi munkájának emlékét őrző remekművek.

Tekintse meg a gazdagon illusztrál szépirodalmi alkotásokat, szakmunkákat és páratlan, ritka köteteket kínáló válogatást!

Rupp Jakab: Magyarország ekkorig ismeretes pénzei, lerajzolva, történeti s pénztudományi kútfők után megmagyarázva I-II. (Árpádi korszak/A vegyes házakbóli királyok korszaka)

Herman Ottó: A magyar halászat könyve I-II.


Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról


Közel 20 minőségi sorozat egyedi gyűjteménye került az Antikvárium.hu aukciós tárlatába!

A Pallas Nagy Lexikona I-XVIII. (Teljes sorozat!)

Apponyi Albert, Klebelsberg Kunó, Babits Mihály [et. al.]: Magyarország történelme, földje, népe, élete, gazdasága, irodalma, művészete Vereckétől napjainkig I-V. (Védőborítós példány)

Arany János összes munkái 1-8. (Teljes kötetsor.) (Korabeli félbőr kötésben!)

Fényes Elek: Magyar országnak, ‘s a’ hozzá kapcsolt tartományoknak mostani állapotja statistikai és geographiai tekintetben I-VI.

György Aladár: A Föld és népei I-V. (Teljes kötetsor): Amerika/Afrika/Ázsia és Ausztrália/Európa/Magyarország

Horváth Mihály: Magyarország történelme I-VIII. (Teljes sorozat)

Pázmány Péter összes munkái I-VII.

Dr. Ribáry Ferencz, Dr. Molnár Antal, Dr. Marczali Henrik.: Világtörténelem I-VIII. (Teljes kötetsor)

Válogasson kiváló állapotban megőrzött díszműveket könyvespolcára!

Az aukció szervezői licitálásra hívják a bibliofil kötetek gyűjtőit.

Több mint 30 egyedi kiállítású tétel

Az Anitkvárium.hu aukciós csapata számos ritka térképészeti kiadványt válogatott össze – tekintse meg témakörünket!

A magyar állam közigazgatási térképe 1900. Mérték: [1:360.000.] (Eredeti védődobozban)

Dr. Brózik Károly: Nagy magyar atlasz – 158 színes főtérképpel és 257 melléktérképpel ellátott kiadvány.

Hátsek Ignácz: A magyar szent korona országainak megyei térképei

Kogutowicz Manó: A Balkán háború térképe – Mérték: 1 : 800.000

Gróf Teleki Pál: Magyarország néprajzi térképe a népsűrűség alapján/Ethnographical map of Hungary based on density of population

Licitáljon ritka metszetekre, metszetsorozatokra!

Magyar városképsorozat  Canisia [Kanizsa];

Zaros. [Nagysáros] Superioris Hungariae civitas, & propugnaculum

Az aukció tételei között számos ritka érdekesség, többek között híres emberek halálhírét közlő gyászjelentések, féltve őrzött első napi bélyegzéssel ellátott boríték-gyűjtemény, régről őrzött kézzel írt gyógyszerészeti receptúra gyűjtemény, valamint egy hidászati gyűjtemény is fellehető.

Keresse fel az online aukciós platformot és licitáljon a tételek közül arra, mely gyűjteményét még színesebbé, még gazdagabbá tenné!

Tekintse meg az aukciós katalógus tradicionális részévé vált grafikai kínálatot!

Barabás Miklós, Benczur Gyula, Borsos Miklós, Czinke Ferenc, Dargay Attila, Edvi-Illés Aladár, Glatz Oszkár, Gross Arnold, Kernstok Károly, Mihalik Dániel, Molnár C. Pál, Rudnay Gyula, Stettner Béla, Szőnyi István,
Würtz Ádám, Zórád Ernő.

Az egyes köteteket az érdeklődők megtekinthetik és személyesen kézbe vehetik a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján március 14-től március 21-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfeleink számára egyaránt.

A bejegyzést az Antikvárium.hu szerzői készítették.

150 éves az impresszionizmus

 

A párizsi Musée d’Orsay-ben rendezték meg 1874-ben az első impresszionista kiállítást. Ez, az akkor teljesen újszerű gyűjtemény Monet, Renoir, Degas, Cézanne és Pissarro munkáit jelenítette meg.   

A kiállított festmények merőben eltértek a francia École des Beaux Arts képzőművészeti iskolában tanított művészeti „keretektől” a fény ábrázolását illetően. Idén 150 év után az eredeti kiállításon látott alkotásokat újra összegyűjtik, és megosztják a publikummal – természetesen Párizsban, ahol a művészeti forradalom elindult.

A március 26 – július 14-ig tartó kiállításon olyan hírességeket láthatunk még, mint Willem Van Gogh (Vincent van Gogh dédunokaöccse), Charlotte Hellman Cachin (Paul Signac dédunokája) vagy Joachim Pissarro (Camille Pissarro dédunokája). A világon több aukciósház tervez majd olyan eseményeket, melyek tisztelegnek a történelem ezen jeles alakjai előtt, akik az elmúlt évszázadban ilyen meghatározóan alakították az artisztikát.  

A kísérletezés fényekkel és színekkel, maga az ’impresszió’ megörökítése a művészet minden területén utat nyitott az önkifejezésnek legyen szó divattervezésről, zenéről vagy filmművészetről.

100 milliós Hantaï, ezüst Kossuth étkészlet és Reigl festmény az idei Art and Antique-on

A legnagyobb művészeti kiállítás és vásár bejelentette az első kiemelt műveket

Kossuth Ferenc ezüst étkészlete, 100 millió forintos Hantaï Simon festmény, Reigl Judit egyik kivételes alkotása, Keserü Ilona szőttesei, valamint egy 80 éve nem látott Rippl-Rónai József kép is várja az Art and Antique kiállítás és vásár látogatóit február 29. és március 3. között a Bálnában. Magyarország legnagyobb klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményén idén rekordszámú, 40 galéria vesz részt. 

Reigl Judit a magyar kortárs festészet nemzetközi szinten is hihetetlen népszerűségnek örvendő alakja. Az Art and Antique kiállításon és vásáron az érdeklődők a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria jóvoltából a 2020-ban elhunyt művésznő 1955-ben készült Fekete Robbanás című alkotását tekinthetik – és vásárolhatják meg -, amely művészettörténeti és műgyűjtői szempontból is kiemelkedően érdekes.

Az eseményen az érdeklődők nemcsak festményeket láthatnak, hanem minőségi bútorokat, szobrokat, antik könyveket, ékszereket és szőnyegeket is. A kiállítás egyik legkülönlegesebb tétele a Nudelman Numismatica standján megtekinthető 12 személyes étkészlet, amely a Kossuth-család címerével van ellátva. Az eredeti, szarvasbőrrel bevont, négy fiókos fa dobozban őrzött 230 darabos ezüst étkészlet Kossuth Ferenc (1841-1914) egykori kereskedelemügyi miniszter tulajdonában lehetett. A hihetetlenül látványos műkincs értéke 16,5 millió forint. 

A Nemes Galéria többek között Batthyány Gyula életművének egyik legjelentősebb alkotását hozza el a vásárra. A Vihar a lóversenyen című festmény közel 100 évig lappangott, és egyike Batthyány legmodernebb, a kortárs művészethez ezer szállal kötődő műveinek.

Az Initio Arts & Design Hantaï Simon egyik festményével érkezik a magyar műkincspiac éves seregszemléjére. Az 1971-es festmény a vásár egyik legdrágább alkotása a maga 260 ezer eurós, vagyis nagyjából 100 millió forintos árával. Hantaï Simon az egyik legdrágábban eladható művész az egész világon, eddigi rekordja 1,4 milliárd forint volt, amit egy külföldi aukción fizettek ki a művéért. Hantaï Simon ’Aquarelles’ sorozatát 1972-ben mutatta be a párizsi Galerie Jean Fournier-ben. A jelen munka több mint 50 év után került elő franciaországi magángyűjteményből, és érhető most el a hazai műgyűjtők számára.

A Nudelman Numismatica standján napjaink ünnepelt képzőművészeti sztárja, Keserü Ilona két szőttese is kiemelt figyelemre tarthat számot. A művész a korábban, 1979-ben készült, Megyünk Szentendrére című alkotását álmodta újra: a kép hátterét leszövette, majd színes textilákból erre helyezte el a kép ismert motívumait. 

A felsoroltakon túl meglepetés lesz egy különleges Rippl-Rónai József festmény is a Virág Judit Galéria jóvoltából. Az Art and Antique vásáron negyven galéria több ezer értékes és nívós alkotása várja a laikusokat és műgyűjtőket egyaránt 2024. február 29. és március 3. között a Bálnában.  Az Art and Antique az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szervez jótékonysági árverést on­line formában az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány számára. 

Ezt a bejegyzést az Art and Antique Budapest készítette.

Hidvégi Béla Alapítványa bemutatja: Árverés a Vadvédelemért 2024

Fő hitvallásom, hogy ott, ahol nincs szabályozott körülmények között zajló vadászat, nem tartható fenn hosszú távon a vadállomány.” – Hidvégi Béla

Hidvégi Béla neve mára összefonódott nemcsak a vadászattal, a vadvédelemmel, hanem az oktatással és a következő generáció nevelésével is a természet és a vad szeretetére, tiszteletére. Ez a felfogás modern, felgyorsult világunkban kiemelten fontos. Ne csak beszéljünk az ökoszisztémánk megmentéséről, hanem tegyünk is érte! Törekvéseit számos nemzetközi és hazai elismerés jutalmazza, köztük a nemrég elnyert Weatherby-díj. Béla szemében mégis a legfontosabb, hogy egyre többen érdeklődnek munkássága, életműve iránt és szeretnék kivenni a részüket földünk vadállományának megőrzéséből.

Erre biztosít ismét lehetőséget Vadvédelmi Árverésünk, ami a 30. Jubileumi FeHoVa-n, 2024.02.10-én szombaton, 16:00-kor a nagyszínpadon kerül megrendezésre, Stohl András vadásztársunk vezetésével, az online térben pedig az Axioart segítségével!

Weidinger: Oroszlánfej szobor

Az alábbi linken már adható vételi megbízás:

https://www.axioart.com/aukcio/2024-02-10/hidvegi-alapitvany-2024-jotekonysagi-aukcio/teljes-katalogus

cím:


Hidvégi Alapítvány 2024 Jótékonysági Aukció – FeHova 30. Jubileum

aukció időpontja:

2024. 02. 10. szombat 16:00 – 2024. 02. 10. szombat 19:00

aukció helyszíne:

HUNGEXPO “A” Pavilon Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ | H-1101 Budapest, Albertirsai út 10.

a Hidvégi Béla Vadásztrófea Alapítvány standján

kiállítás ideje: 2024.02.08 – 02.11-ig, a FeHoVa nyitvatartási idejében

egyéb információ:

Amennyiben licitálni kíván az élő közvetítésen, úgy jelentkezését 2024. február 9. (péntek) 16 óráig tudja leadni! Amennyiben nem jelentkezik licitálóként, csak vendégként követheti az árverés menetét.

A jelentkezés menetéről ITT tájékozódhat!

Figyelem! A jelentkezők telefonszámát ellenőrizzük (a telefonszámra kiküldött sms-el vagy hívással), így kérjük, hogy a saját oldal/személyes és fiókbeállítások menüpontban ellenőrizze telefonszámának helyességét!
Legkésőbb az árverés napján, minden licitálónak tájékoztató dokumentumot küldünk e-mailben az élő közvetítés felületünk használatáról.

Idén a Béla vadászéletéhez kapcsolódó tárgyakon kívül barátainak köszönhetően hazai és nemzetközi vadászatok is kalapács alá kerülnek!

www.bhidvegi.hu

2023 legdrágábban elárverezett alkotásai

Annak ellenére, hogy a nemzetközi elemzők a piac enyhe visszaeséséről cikkeztek, az óévben több eladási rekord is született. Íme a 10 legdrágább, 2023-ban aukción elkelt mű.

2022-ben rendkívül magasra tették a lécet a licitálók, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a néhai Microsoft- alapító, Paul Allen gyűjteményének árverésén öt lenyűgöző alkotás kelt el 100 millió dollárért – darabonként. Ezúttal ezt a magas, kilenc számjegyű összeget csak egyszer sikerült túllépni, ami jelzi, hogy a piac csúcsán változások mutatkoznak. Az árak még mindig jónak mondhatók, de a gyűjtők a bizonytalan világgazdasági háttér közepette kifejezetten válogatósak lettek – foglalja össze az eseményeket az Artnet.

Az év tíz legmagasabb árverési tételéből nyolc New Yorkban kelt el, kettő pedig Londonban. És míg Picasso volt messze a legkelendőbb 139,4 millió dollárt érő női portréjával, Gustav Klimt két festménye is a legjobb tételek közé került: egy tengeri tájkép és egy portré együttesen 138,4 millió dollárt hozott.


1. Pablo Picasso: Femme à la montre, 1932


Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Sotheby’s New York, 2023. november 8. – 139,4 millió dollár (48, 2 milliárd forint).

Az év „sztártétele” Picasso szerelméről, Marie-Thérèse Walterről készült festménye, amely a néhai Emily Fisher Landau gyűjteményének legbecsesebb darabja volt. A műalkotás 121 millió dollárért került kalapács alá a Sotheby’s New York-i aukcióján, amelyet a sokak áltak csodált gyűjtőnek és mecénásnak szenteltek, aki amellett, hogy hosszú ideig tagja volt a Whitney Museum of American Art igazgatótanácsának, saját magánmúzeummal is rendelkezett. A Picassót állítólag a kandallóján tartotta. A festmény az alkotó „arany múzsájaként” ismert Waltert ábrázolja. A pár 1927-ben találkozott először a párizsi Galeries Lafayette előtt, amikor Walter mindössze 17 éves volt; az akkor 45 éves Picasso pedig még az ukrán táncosnő Olga Hohlovával, Pablo szintén művésszé lett fia, Paulo édesanyjával élt házasságban.

A festmény a jutalékkal együtt 139,4 millió dollárt hozott a Sotheby’s-nek, ami az árverés teljes eladási értékének mintegy 34 százalékát tette ki.


2. Gustav Klimt: Dame mit Fächer, 1917–1918 körül

Fotó: Mathilde BELLENGER / AFP

Sotheby’s London, 2023. június 27. – 85,3 millió font (36,9 milliárd forint).

Gustav Klimt utolsó portréja, amely még a festőművész 1918-ban bekövetkezett halálakor is a festőállványon volt a műteremben, az Európában valaha árverésre bocsátott legdrágább műalkotásként döntött rekordot a Sotheby’s Modern és kortárs aukcióján júniusban Londonban.

A műalkotás becsértéke a 65 millió fontot is meghaladta, így várható volt, hogy megdönti a 2010-es rekordot, melyet Alberto Giacometti Sétáló ember című szobra tartott 65 millió fonttal. Amikor Klimt vászna tízperces licitversenyt követően 74 millió fontnál tartott, az árverésvezető bejelentette, hogy megdőlt a rekord.

Dame mit Fächer egyben a valaha aukción eladott legdrágább Klimt-kép is. Felülmúlta a Christie’snél a 2022-es Paul Allen-gyűjtemény árverésén beállított 104,6 millió dolláros árat .


3. Claude Monet: Le bassin aux Nymphéas, 1917–1919 körül

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Christie’s New York, 2023. november 9. – 74 millió dollár (25,6 milliárd forint).

Claude Monet 80 éves korához közeledve, hályoggal mindkét szemén, készítette a Le bassin aux nymphéas című képet. A késői impresszionizmus mérföldkövének számító, lélegzetelállító festmény egy olyan tájat ábrázol, ahol az ég és a víz egyetlen kék árnyalatban egyesül, és a tavirózsák jelentik az egyetlen térbeli igazodási pontot.

A festmény a 65 millió dolláros becsült értéket megdöntve 74 millió dollárt ért el a Christie’s novemberi impresszionista és modern művészeti árverésén New Yorkban. A Le bassin aux nymphéas című festményt az árverés előtt még soha nem mutatták be kiállításon vagy aukción. A „lappangó” mű több mint 50 évig volt magángyűjteményben, egyetlen családnál.


4. Jean-Michel Basquiat: El Gran Spectaculo (The Nile), 1983

Fotó: Christie’s Images Ltd. 2023

Christie’s New York, 2023. május 15. – 67 millió dollár (23,2 milliárd forint).

Ez a korai Basquiat volt a Christie’s májusi felhozatalának legértékesebb képe: 45 millió dolláros becsértéket kapott, majd 67,1 millió dollárért kelt. A hatalmas mű, amelyet a művész mindössze 22 éves korában festett, élénk licitharc tárgyát képezte, többek között Larry Gagosian, a kereskedőmogul is ringbe szállt érte. Jelenleg ez a negyedik legdrágábban eladott Basquiat-festmény.


5. Gustav Klimt: Insel im Attersee, 1901–1902 körül

 Fotó: Sotheby’s

Sotheby’s New York, 2023. május 16. – 53,2 millió dollár (18,4 milliárd forint).

Ez a Klimttől ritka és lenyűgöző tengeri tájkép egy olyan helyszínt ábrázol, ahol a művész a nyári vakációit töltötte. A Sotheby’s alelnöke és a modern eladások vezetője úgy jellemezte a helyet, hogy „ahová Klimt elmenekült a bécsi műterméből”, hozzátéve, hogy a tájat felidéső mű, amely eltér Klimt legismertebb munkáinak többségétől, “olyan, mint egy költemény a természethez”. A művet korábban még soha nem kínálták aukción. Az Insel im Attersee eredetileg Otto Kallir osztrák művészettörténész gyűjteményének a része volt. A kép szerepelt a New York-i Galerie St. Etienne 1940-es Saved from Europe című kiállításán, amely kulcsfontosságú esemény volt Klimt életművének amerikai megismertetésében.


6. Francis Bacon: Figure In Movement, 1976

Fotó: Christie’s Images Ltd. 2023

Christie’s New York, 2023. november 9. – 52 millió dollár (18 milliárd forint).

A gyász a központi témája Francis Bacon e művének, amelyen két meggyötört alak birkózik a tüzes narancssárga szőnyegen. Mint Bacon összes műve, ez is mélyen személyes, a veszteségről szóló megragadó meditáció, amelyet szerelme és múzsája, George Dyer halála után született mintegy katartikus válaszként. Az ár alapján ez a nyolcadik legdrágább árverésen eladott Bacon-kép.


7. Mark Rothko: Untitled (Yellow Orange Yellow), 1955

Fotó: Christie’s Images Ltd. 2023

Christie’s New York, 2023. november 9. – 46,4 millió dollár (16 milliárd forint).

A közel két méter magas vászon a művész saját gyűjteményében volt 1970-ben bekövetkezett haláláig.
A Christie’s leírása szerint „drámai aranyszínű ragyogásba burkolja a nézőt”. A mű lenyűgöző provenienciával büszkélkedhet, mivel az elmúlt tíz évben többször is gazdát cserélt. 50 évig a legendás 20. századi gyűjtő- és mecénás pár, Paul és Bunny Mellon tulajdonában volt; 2014-ben Helly Nahmad kereskedő vásárolta meg a művet a Sotheby’s-nél, később magánúton adta el Steve Wynnnek, a legutóbbi tulajdonosnak.


8. Richard Diebenkorn: Recollections of a Visit to Leningrad, 1965

Christie’s New York, 2023. november 9. – 46,4 millió dollár (16 milliárd forint).

A közel két méter magas vászon a művész saját gyűjteményében volt 1970-ben bekövetkezett haláláig.
A Christie’s leírása szerint „drámai aranyszínű ragyogásba burkolja a nézőt”. A mű lenyűgöző provenienciával büszkélkedhet, mivel az elmúlt tíz évben többször is gazdát cserélt. 50 évig a legendás 20. századi gyűjtő- és mecénás pár, Paul és Bunny Mellon tulajdonában volt; 2014-ben Helly Nahmad kereskedő vásárolta meg a művet a Sotheby’s-nél, később magánúton adta el Steve Wynnnek, a legutóbbi tulajdonosnak.


Fotó: Christie’s Images Ltd. 2023

Christie’s New York, 2023. november 9. – 46,4 millió dollár (16 milliárd forint).

Az aukciósház „úttörő festménynek” nevezte a művet, amely egyben Henri Matisse munkásságát ünnepli, hiszen tükrözi a francia mester festményeinek Diebenkorn karrierjére gyakorolt mély hatását. Az 1960-as években Diebenkorn ritka utazást tett a Szovjetunióba, itt látta először személyesen Matisse több tucat festményét.


9. Wassily Kandinsky: Murnau mit Kirche II, 1910

Fotó: Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Sotheby’s London, 2023. március 1. – 37,2 millió font (15,5 milliárd forint).

A Sotheby’s a festményt „Kandinszkij kulcsfontosságú remekműve”-ként írta le, amely „radikális fordulópontot jelent a művészettörténetben”. A művész ekkor alakította ki azt az absztrakt nyelvet, amely meghatározta pályafutása hátralévő részét – és jelntősen hozzájárult az absztrakt expresszionista mozgalom kialakulásához.

A mű 1951 óta az eindhoveni Van Abbemuseumban volt. Az intézmény Karl Legattól, egy zsidó kereskedőtől szerezte meg, aki Myrtil Frankkal együtt a Mühlmann ügynökséggel vállvetve dolgozott a nácik által Hollandiában lefoglalt műtárgyak feldolgozásán és eladásán – cserébe azért, hogy elkerüljék saját maguk és családjuk deportálását.

Az eredeti tulajdonos a Johanna Margarete Stern és Siegbert Samuel Stern házaspár voltak, akik jól menő berlini textilüzletüknak köszönhetően gazdag műgyűjteményt hoztak létre. Siegbert 1935-ben meghalt, Johanna Margarete pedig a nácik elől Hollandiába menekült.


10. Henri Rousseau: Les Flamants, 1910

Fotó: Ed JONES / AFP

Christie’s New York, 2023. május 11. – 43,5 millió dollár (15 milliárd forint).

Az 1907-ben készlt posztimpresszionista mű a májusi árverés sztárajánlata volt; az autodidakta művész jellegzetes, lapos, mégis élénk, álomszerű stílusában készült. Tükrözi a Rousseau-művek ritkaságát a piacon, hogy a második legmagasabb aukciós ár ennek csak töredéke: 2,9 millió dollár, melyet 2009-ben fizettek.

Borítókép: Sotheby’s aukció, New York, 2023 november 8., fotó: ANGELA WEISS / AFP

eredeti cikk: A MŰ: https://amu.hvg.hu/2024/01/02/2023-legdragabban-elarverezett-alkotasai/

New Kids on the Wall – a Resident Art karácsonyi képzőművészeti vására

2023. december 14-22. (1085 Budapest, Horánszky utca 5. I. emelet)
nyitva: hétköznap 12:00-19:00hétvégén 10:00-18:00

A vásár katalógusa az alábbi képre kattintva érhető el:

Megjelent a Resident Art karácsonyi képzőművészeti vásár katalógusa. A New Kids on the Wall című vásáron 70 művész közel 250 alkotása látható. Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János ezúttal a pályakezdő képzőművészekre helyezték a hangsúlyt.

A rendszeresen kiállító művészek mellé közel 40 új kiállítót hívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most debütál a kortárs műkereskedelmi piacon. A vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára a bemutatkozásra és műveik értékesítésére. A sokszínű válogatás egyszerre szól a bevállalós gyűjtőkhöz, a kezdő vásárlókhoz és azokhoz is, akik most lépnek be a kortárs műkereskedelembe.

„Vásáraink a felfedezésről, a bemutatkozásról és egy új művészetkedvelő és művészetfogyasztó réteg megszólításáról szólnak. Számos pályakezdő tehetséget fedeztünk fel az elmúlt öt évben, akik nálunk debütáltak, majd értékesítették első műalkotásukat ‒ közülük mára többen fontos résztvevői a kortárs művészeti szcénának. Másfelől, sok fiatal művészetkedvelő nálunk vásárolta meg első műalkotását. Erre vagyunk a legbüszkébbek.” ‒ mondják a kurátorok.

Megtekinthető a Resident Art galériában december 14-22 között minden nap.

Cím: 1805 Budapest, Horánszky u. 5. 1. emelet

A katalógus elérhető itt: link

472 tétel, számos könyvészeti ritkaság, antik kiadvány és grafikai mestermunka!

Az Antikvárium.hu felületén november 30-án nyitotta meg kapuit a 2023 karácsonyára készült tárlata, mely egészen december 10-ig várja a licitálókat.

Tekintse meg a kalapács alá kerülő tételek egyedi válogatását!

A karácsonyi aukció exkluzív tétele a Klasszikus Arany Biblia I-II. – Olvasatlan, kiadói állapotú, védődobozos példánya, nyomdatiszta Családi krónika melléklettel.

Az először 1897-ben megjelenő Klasszikus Arany Biblia volt az első olyan hazai bibliakiadás, amelyet színes képekkel illusztráltak. A Szentírás szövegének elbeszélő átiratát, valamint a Bibliára vonatkozó történelmi és teológiai ismereteket is közlő kötetpár igazi jelentőségét az egész oldalas, színes illusztrációk: a híres festőművészek (pl.: Tiziano, Rubens, Raffaello, Leonardo Da Vinci, Rembrandt, stb.) bibliai eseményeket megjelenítő képeinek reprodukciói adták. A páratlan díszmű rangját tovább emelte, hogy abban a címlap “a legszebb Korvin-Kodexek egyikének hű mása.”

Ritka, továbbá gyűjtői állapotban megőrzött bibliafordítások is helyt kaptak az aukciós kínálatban; így:

[Szenczi Molnár Albert], [Caroli Gaspar]: Az mi urunc Jesus Christusnac uy testamentoma/Szent Davidnac soltari – Oppenheim 1612 [Szent Biblia – Uj Testamantum]

Biblia Sacra Vulgatae editionis — Sixti V. et Clementis VIII. Pontif. Max. Auctoritate Recognita uberrimis prolegomenis dogmaticis, et chronologicis illustrata.

The Holy Bible — The national illustrated family bible. With the commentaries of Scott and Henry containing also many thousand critical and explanatory Notes.

Káldi György: Ószövetségi Szentírás I-III./Újszövetségi Szentírás I-II.

Közel 80 gazdagon fotózott, részletes történeti adalékkal ellátott antik kiadvány!

Budán, Pesten, Kassán, Nagyszombaton, Nagyenyeden, Pozsonyban, Veszprémben,

Augsburgban, Nürnbergben, Göttingenben, Glasgowban kiadott kötetek

a 17., 18., és a 19. századból.

Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild 1-24. Auf Unregung und unter Mitwirkung Seiner kaiserlichen und königlichen Hoheit des durchlauchtigsten Kronprinzen Erzherzog Rudolf. avagy Az Osztrák-Magyar Monarchia irásban és képben 1-24. Rudolf trónörökös főherczeg ő császári és királyi fensége kezdeményezéséből és közreműködésével

Első kiadás. Teljes sorozat különálló egységes kötetekben!

Minden eddiginél több tétel a szabadságharc idejéből és korszakából!

Grafikák, versgyűjtemények, regények, és díszmunkák.

Köztük: Petőfi Sándor: A hóhér kötele c. egyetlen regényének első kiadása,

mely Pesten 1846-ban Hartleben Konrád Adolf gondozásában jelent meg.

Az aukció szervezői licitálásra hívják a bibliofil kötetek gyűjtőit.

Kiváló állapotban megőrzött kötetek, számozott példányok, ritka próbanyomatok, egyedi kidolgozású könyvkötészeti remekek…

Válasszon gyűjteményébe színes kínálatunkból!

Az aukció közel 250 első kiadásban megjelent kötetet válogat,

köztük mintegy 70 dedikált, aláírt példányt.

Így többek között Benedek Marcell, Csukás István, Fekete István, Feleky Géza, Füst Milán, Karinthy Frigyes,

Kassák Lajos, Keleti Arthur, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Nemes Nagy Ágnes, Örkény István

Pilinszky János, Pósa Lajos és Tersánszky Józsi Jenő keze vonását őrző kötetekre lehet licitálni.

Egyre több minőségi sorozat egyedi válogatása kerül az Antikvárium.hu aukciós tárlatába!

Móra Ferenc munkái – Jubileumi díszkiadás 1-11. kötet (aláírt példány)

Karinthy Frigyes munkái I-X. (A “Tanár úr kérem” c. kötetben Karinthy Frigyes aláírásával. Teljes sorozat.)

Arany János összes költeményei 1-6. (Teljes kötetsor.) — (A kötetek szerepeltek az ÁKV 1977. évi, XI. aukciójának 41. tételeként.)

A Pallas Nagy Lexikona I-XVIII. (Teljes sorozat!)

Brehm – Az állatok világa 1-19. (Teljes sorozat)

Cantu Caesar: Világtörténelem 1-15. (Teljes sorozat!)

Fáy András szépirodalmi összes munkái 1-8.

Jókai Mór művei – Centenáriumi kiadás 1-100. + Előfizetők névsora (Teljes sorozat!)

Shakespeare színművei 1-19. (Teljes kötetsor.)

Dr. Szalay József, Dr. Baróti Lajos: A magyar nemzet története I-IV. (Kaucsuk kötésben!)

Válogasson kiváló állapotban megőrzött díszműveket könyvespolcára!

Több mint 60 egyedi kiállítású tétel.

Karácsonyi kínálatába az Antikvárium.hu aukciós csapata minden eddiginél több ritka térképészeti kiadványt válogatott össze – tekintse meg témakörünket!

Kalapács alatt:

A magyar állam közigazgatási térképe, 1914. Mérték: [1:400.000]

[Johann Baptist Homann]: Accurata Utopiae Tabula

Jakabffy Lajos: Szeged sz. kir. város határának színes térképe 1919.

Tobias Conrad Lotter: Planisphaerum Coeleste

Edmund von Zuccheri: Carte Générale et postale du Royaume de Hongrie, de la Transylvanie, de la Croatie & de l’Esclavonie, du pays des confins militaires, et de la Bukovina 167 cm x 105 cm (térkép)

Licitáljon ritka metszetekre, metszetsorozatokra!

Magyar városképsorozat Solnock [Szolnok, 1686]; Segedin [Szeged, 17. sz.]; Ziget [Szigetvár, 1686]

Sendrae [Szendrő látképe, 1686]

Az aukció tételei között számos ritka érdekesség, többek között féltve őrzött bankjegy-gyűjtemény, régről őrzött, kézzel írt gyógyszerészeti receptúra-gyűjtemény, számos térképészeti kiadvány, valamint egy hidászati fotógyűjtemény is fellelhető.

Keresse fel az online aukciós platformot és licitáljon a tételek közül arra, amely még színesebbé, még gazdagabbá tenné gyűjteményét!

Tekintse meg az aukciós katalógus tradicionális részévé vált grafikai kínálatot!

Artner Margit, Barabás Miklós, Borsos Miklós, Csergezán Pál, Csók István,

Gross Arnold, Gy. Szabó Béla, Kosztolányi-Kann Gyula, Paulovits Pál, Perlmutter Izsák, Slowikowski Ádám

Az egyes köteteket az érdeklődők megtekinthetik, és személyesen kézbe vehetik a webáruház IX. kerületi, budapesti átadópontján november 30-tól december 7-ig.

A már jól ismert módon minden egyes kötetről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttérinformáció (a leiratokon túl előszó, tartalomjegyzék és fülszöveg van minden olyan könyvnél, ahol ezek rendelkezésre állnak) található a webáruház aukciós felületén, hathatósan segítve ezzel a licitálás előtti tájékozódást új és visszatérő ügyfeleink számára egyaránt.

Utolsó Felhívás: Magyar Horizontok

Tettamanti Ádám (1988) Napnyugta, 2023

Utolsó Felhívás: A Magyar Horizontok a magyar szcéna legkiemelkedőbb és legígéretesebb alkotóit vonultatja fel!

A Magyar Horizontok: Best of Best online aukcióján november 24-én 19 óráig van lehetőség licitálni 50 hazai kortárs művész, több mint 100 kivételes alkotására.

A LAVOR alapítói évek óta szenvedéllyel támogatják és ünneplik a művészeti életérzést, melyet most első aukciójuk keretében az alkotások által is formában öntenek. Az általuk válogatott művek nemcsak a magyar képzőművészet sokszínűségét jelenítik meg, hanem kifejezik a kortárs magyar életérzést és annak kollektív gondolatvilágát.

AZ ÁRVERÉSI KATALÓGUS IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ

Kemény György (1936) Rubens kép egyenesei, 2019

Az aukció keretében számos kiemelkedő alkotóval találkozhatunk, akik ikonikus alakjai a kortárs magyar művészetnek. Olyan neves művészek munkáit is megvásárolhatjuk, mint Kemény György, aki a 60-as évek pop art kulcsfontosságú alkotásait hozta létre és számos nemzetközi díjat nyert műveivel.Váli Dezső az egyik legkeresettebb kortárs alkotó. Művei rendszeres szereplői a hazai aukcióknak. Kepeit hosszan, gyakran évekig érleli, és rendszeresen katalogizálja, melyet érdemes a deske.hu-n köventi. Palotai Gábor, a svéd-magyar tervező, művész és grafikus kiemelkedő művészeti teljesítményt nyújtott az évek során, többszörös Red Dot Design nyertes és a 2019-es Velencei Biennálé Magyar Pavilon arculatának és nyitóelemének tervezője. Hegedűs 2 László multimediális művész, munkássága létezésünk legfontosabb aspektusait érinti – az idő múlását, az örökkévalóságot és az emlékezést.

Váli Dezső (1942) Műterem estefelé – A 2023 40, 2023 (balra)
Hegedűs 2 László (1950) A növény is nő, 2018-2021 (jobbra)

Az aukció keretében pedig nem csak a befutott, hanem a feltörekvő művészek is helyet kapnak, így lehetőség nyílik licitálni ígéretes fiatal alkotók műveire is. A résztvevő művészek munkássága sokféle stílust és irányzatot ölel fel, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb alkotást.

A műalkotásokra legkésőbb november 24-én, pénteken 19 óráig lehet licitálni. Az alkotásokat pedig nagy felbontásban a LAVOR oldalán meg lehet tekinteni.

Geibl Kata (1989) There is Nothing New Under the Sun, 2022 (balra)
Verebics Kati (1980) Spillow, 2021 (jobbra)

A Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) jóvoltából, pedig minden vásárlás mellé ingyenesen jár Kertész László: Kortárs Műgyűjtés kézikönyve, valamint ezen felül minden 300 000 forint értékű, vagy azt meghaladó műtárgyvásárláskor az érték 10%-a CCA ArtCreditként jóváírásra kerül, mely kurzusok és galériaséták formájában levásárolható.

Jánosi Anna (1985) Suture Rupture, 2023

Az aukcióban résztvevő művészek teljes névsora:

Kemény György (1936), Váli Dezső (1942), Hegedűs 2 László (1950), László Kiss Dezső (1953), Soós Tamás (1955), Palotai Gábor (1956), Szotyory László (1957), Tóth Csaba (1959), Koroknai Zsolt (1961), Somody Péter (1963), Vedres Ági (1965), Gál András (1968), Sipos Barbara (1969), Ferenczy Zsolt (1970), Gábor Enikő (1972), Glázer Attila – THE MULTIARTIST (1975), Szax Olivér (1975), Mayer Hella (1976), Földesi Barnabás (1980), Verebics Katalin (1980), Czanik Mátyás (1981), Verebics Ágnes (1982), Fajgerné Dudás Andrea (1985), Jánosi Anna (1985), Meszlényi Karl (1985), Bardon Barnabás (1987), KristofLab (1988), Szabó Franciska (1988), Tettamanti Ádám (1988), Czinder Fanni (1989), Geibl Kata (1989), Kecső Endre (1989), Merényi Dávid (1989), Papp Eszter (1989), Hajgató Terézia (1990), Matisz Richárd (1990), Nagy Boglárka (1990), Szalontai Margit (1990), Balogh Gallus (1991), Biró Dávid (1992), Eddie Wolf (1992), Kalán Viktória (1993), Határ Attila (1994), Németh Ábel (1994), Enyedi Zsolt (1996), Győrbíró Csenge (1996), Labrosse Dániel (1997), Sibitka Anna (1997), Tomecz Dániel (1997), Borsos Lőrinc (2008).

Akcióart: Itt az Axioart Black Friday

AXIOART BLACK FRIDAY

Legyen Ön is Tag!

Vásároljon AXIOART ELŐFIZETÉST most 50% kedvezménnyel, november 24-én!


Axioart előfizetéssel könnyedén böngészhet aukciós archívumunkban, ahol többek között:

♦ hozzáférhet a kikiáltási és leütési árakhoz ♦
♦ megtekintheti a tételek részletes leírását és kinagyított fotóját ♦
♦ kinyomtathatja a tétel oldalát, vagy akár a teljes aukciós katalógust ♦
 

A tagság díja november 24-én 50%-os kedvezménnyel érhető el:

1 napra: 2.990 Ft    1.495 Ft

30 napra: 5.990 Ft    2.995 Ft

365 napra: 22.990 Ft    11.495 Ft

Az archív adatbázisban megtalálható tételek száma, jelenleg közel 5 és fél millió, ez több, mint 4 000 aukciós katalógus anyaga, melyből 2 800 katalógushoz a leütési árak is fent vannak! 
Ahol a katalógus leütési árakat tartalmaz, azt piros felirat jelzi:
“Leütési árakkal! Az árak tájékoztató jellegűek”.
Kérjük, minden előfizetés előtt tájékozódjon az adott katalógus oldalán a leütési árakra vonatkozó szöveg meglétéről! 


Az adatbázis folyamatosan frissül a régebbi katalógusok leütési áraival, ezzel is segítve az Ön felhasználói élményének további növelését!

Axioart előfizetést regisztrált felhasználóink tudnak igényelni, felhasználói fiókjukba belépve, az előfizetéseim menüpontban.

Oldalunkra ITT tud regisztrálni!

Jelenleg is rendelkezik aktív előfizetéssel?

Előfizetését meghosszabbíthatja kedvezményesen!
Vásároljon új előfizetést november 24-én 50% kedvezménnyel, így előfizetése automatikusan meghosszabbodik, amikor a jelenleg érvényben lévő előfizetése lejár!



Kellemes böngészést kíván az Axioart csapata!

Art4act néven jótékonysági festményárveréssel jelentkezik a Pijac

A Pijac, Szeged fenntartható lakberendezési üzlete a Szeged Első Lions Clubbal együttműködésben szervezi aukcióját

A Pijac 2020 óta színesíti Szeged szívében a különlegességekre fogékony helyiek hétköznapjait antik, vintage, mid-century és kortárs designer darabokat is felvonultató lakberendezési készletével és szerteágazó stílusú képzőművészeti kínálatával.  Bár az üzlet elsősorban helyi jelenségként indult el az útján, 2023 tavasza óta az Axioart felületén történő megjelenéseivel a szélesebb közönség felé is megnyitotta az utat. Ezzel egyidejűleg a Pijac arculata a Modern Art & Furniture Hub nevű belvárosi kiállítótérrel bővült azzal a céllal, hogy az internetes aukciók keretében értékesítendő műtárgyainak offline megjelenést biztosítson, és teret adjon feltörekvő alkotók munkáinak megjelenítésére Szegeden. 

Pijac Modern Art & Furniture Hub:

https://www.facebook.com/PijacUrbanSalvage/

A Pijac megálmodóihoz a művészet és design szeretete és pártolása mellett közel áll a közösségi szellemiség, az együtt gondolkodásra és közös cselekvésre törekvés, ennek köszönhető, hogy megszületett az együttműködés az élen járó helyi jószolgálati szervezettel, a Szeged Első Lions Clubbal. A most útjára indított art4act projekt célja a művészet és a valós társadalmi problémák közötti koherens kapcsolat létrehozása azáltal, hogy a résztvevő művészek és műértők a műélvezettel párhuzamosan, közösen, jelen idejű problémamegoldásra tesznek kísérletet.

A Pijac és a Szegedi Első Lions Club nevével fémjelzett első online árverés a Reménysugár Alapítvány munkáját hivatott támogatni. A dél-alföldi régió hematológiai- és onkológiai gyermekbetegeiért létrejött alapítvány célkitűzése, hogy a szegedi gyermekklinikán kialakított onkológiai részleg kis betegei méltóbb körülmények között, családjuk körében részesülhessenek a kezelésekben, és megfelelő rehabilitációs ellátáshoz juthassanak gyermekek és szülők egyaránt. Örökös erőforrásokat igénylő feladat ezen kívül az orvosi műszerpark frissítése, amelyben minden segítségre szükség van.

A Pijac és a Szeged Első Lions Club közös jótékonysági festményárverése november 16-án 10.00-tól december 9.-én 20.00 óráig lesz elérhető az Axioarton. Az aukcióra bocsátott festmények között megannyi 20. századi magyar és európai alkotó művei mellett kortárs művészek, feltörekvő fiatal tehetségek nagyszabású figuratív és absztrakt alkotásai is megtalálhatók, így az aukció egyszerre kínál lehetőséget a dekoratív lakberendezési képek, illetve a befektetési vételek iránt érdeklődő közönség számára.

Blinczinger Béla: Konyhai jelenet

Vinkó Leó: Önarckép

Az árverésen szereplő képanyag nagy része a Szeged Első Lions Club tagjainak felajánlásaiból állt össze, melyet kiegészít a Pijac saját művészeti kollekciójának néhány darabja is. Az általuk felajánlott  képek sorában többek között feltűnnek majd Aknay János, Benes József, Czóbel Béla, Gábor Jenő, Miháltz Pál, Orosz János vagy Vinkler László művei is. A kezdeményezéshez emellett helyi művészek is csatlakoztak, akik szívügyüknek érezték a Reménysugár Alapítvány támogatását, és akik közül néhányan kifejezetten az esemény alkalmára alkottak új, eddig más felületen még nem látott műveket.

Orosz János: Ketten

           Börcsök Zsuzsa: Teremtés

Az aukció anyaga az online felületen kívül élőben is megtekinthető lesz az árverés időtartama alatt a Pijac időszakos pop-up galériájában a szegedi Takaréktár u. 1. szám alatt hétköznapokon 14-18 óráig. A kiállítás megnyitó eseményére november 16-án 18 órakor kerül sor, melynek bevétele ugyancsak a Reménysugár Alapítványt támogatja.

Az aukció tételeire december 9.-én este 20.00-ig adhatják le licitjeiket az alábbi linken:

https://axioart.com/aukcio/2023-12-09/art4act-pijac-es-elso-szegedi-lions-club-jotekonysagi-arveres